Gartner - norske grønnsaker

Fantastiske norske beter

Norske beter gir et flott fargespill i maten, og tilfører en sødme i smaken. La deg friste av deilige oppskrifter, og bruk beter neste gang du lager middag.

Flere bruksområder

Beter er en svært allsidig grønnsak du kan bruke på mange forskjellige måter. Du kan skrelle dem og bruke dem i råkost direkte, eller du kan la skallet sitte og varmebehandle dem. De trenger ca. 60-90 minutter koking eller baking ved 200 °C. Skallet fjernes først etter varmebehandling.

Tips!

Bortsett fra i jorden og i maten din, trives rødbeter best i kjøleskap. Og gjerne i en plastpose eller en tett plastboks.

Bruk rotgrønnsaker

Beter er i godt selskap i denne delen av norsk grønnsakssesong. Rotgrønnsakene gulrot, sellerirot, persillerot, purre, pastinakk og kålrot er også å finne i grønnsaksdisken, og du kan bruke de sammen eller hver for seg. 

Våre rotgrønnsaker

Gulrot

Gulrot er en rotgrønnsak som passer til det meste, og er antageligvis den mest populære grønnsaken vi har i Norge. Den har en knasende sprø og saftig konsistens, og en deilig, søt smak. Med sin sødmefylte smak egner den seg til mer enn bare de tradisjonelle suppene og råkostsalatene.

Neper bunt

Nepen har lange tradisjoner som norsk matplante. Og det er en god tradisjon som er verdt å føre videre. Nepen har en mild, rund og god smak tidlig i sesongen, mens den blir noe skarpere i smaken senere i sesongen. Den kan spises som den er eller brukes rårrevet eller i biter for eksempel i salat.

Persillerot bunt

Fersk persillerot ligner litt på kruspersille i smaken, men er mye kraftigere, Persillerot smaker godt i supper og pureer. Dette er en av våre mest allsidige grønnsaker og derfor lurt å ha i kjøleskapet til enhver tid.

Pastinakk

Pastinakk har en mild smak med en fin sødme. Før poteten kom til Norge var pastinakk den viktigste kilden til stivelse i kostholdet. Nå er det på tide å få den frem fra glemselen – ovnsbakt, glassert, i pureer eller i suppe.

Sellerirot

Selleriroten er med sitt knudrete utseende kanskje ikke den som vinner de fleste skjønnhetskonkurransene blant rotgrønnsaker, men når det kommer til smak og brukeregenskaper, er den en sikker vinner.

Knutekål

Rotfrukter er kjent for sin sødme. Men ingen har like mye sødme som knutekål. Noe som blant annet gjør knutekål til et naturlig førstevalg i en coleslaw. Knutekål kan brukes rå som snacks eller i råkost, men også kokt og wokket.

Kålrot

Kålrot har fått tilnavnet «Nordens appelsin» fordi den akkurat som appelsinen er full av C-vitamin. Den har en mild smak med mye sødme og er derfor genial som rå snacks i barnas matpakker. Kålroten kan brukes til mye, og er uunnværlig til enkelte retter. Et pinnekjøttmåltid uten kålrotstappe blir liksom ikke helt det samme.

Reddik

Reddik har en skarp og pepperaktig smak og passer fint som et sprøtt og smakfullt tilskudd i andre retter. Den kan enten spises som den er, eller kuttes i skiver, båter eller fyrstikker. De vanligste typene av reddik er sommer- og vinterreddik. Sistnevnte er avlang og lysere i fargen enn sommerreddiken, som er liten og har en kraftig rødfarge.

Purre

Purre er en toårig løkplante som skiller seg utseendemessig fra andre løktyper. Hele planten kan spises, men den grønne og hvite delen har forskjellige bruksområder. Den hvite delen er mørest og brukes ofte rå, mens den grønne egner seg godt i supper og gryter.