Gartner - norske grønnsaker

Endelig er de norske tomatene her

Norske tomater er søte og fulle av smak, og de kommer i mange ulike fasonger og størrelser – fra knyttnevestore til små perler. Lokale produsenter dyrker stadig nye sorter som smaker forskjellig – men alltid godt!

Oppbevaring

Oppbevar alltid tomater i romtemperatur. Modne tomater har kort holdbarhet og ved oppbevaring under 8 °C taper tomater smak og aroma, og blir raskere bløte. Du bør også ta hensyn til at tomater skiller ut mye etylengass. Etylengass fremskynder modningen hos frukt og grønnsaker som bidrar til raskere forråtnelse. En hovedregel bør derfor være å ikke lagre modne og umodne frukt og grønnsaker sammen.

Bruksområde

Du kan bruke tomatene rå (naturell), kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. Her er noen enkle oppskrifter hvor de norske tomatene får vist seg fra sin beste side.

Tips

Om du legger en umoden avokado i en pose sammen med en tomat, vil avokadoen modne i løpet av noen timer. Dette er fordi etylengassen i tomat bidrar til å fremskynde modningsprosessen.

Tomattyper

Cherrytomater

Søt og kraftig tomatsmak. Bak dem hele i ovnen eller legg på pizza.

Deliciosotomater

Spesielt utvalgt og modnet på stilken. Noe som gir dem en aromatisk, deilig smak.

Juanita

Søt og aromatisk. Perfekt som snacks!

Plommetomater

Fyldig smak og tykt fruktkjøtt. Egner seg spesielt godt i pastasaus – ta av skallet først. 

Miniplommetomater (søte tomater)

Smaksbomber i salat eller rett fra pakken.