Gartner - norske grønnsaker

Norsk kål

Kål spiller en viktig rolle i norsk mattradisjon. Alt fra hodekålen som benyttes i «nasjonalretten» fårikål til sommerkålen og de kulinariske sommerminnene den vekker. Den mangfoldige kålfamilien byr på en rekke muligheter. Både for å ta vare på gamle matradisjoner, men også for å skape nye. Gjør det til en god tradisjon å forsyne deg rikelig fra grønnsaksdisken av denne sprø og knasende kulturplanten!

Blomkål

Blomkål har en lang tradisjon på norske matbord – og har vært dyrket her til lands helt siden 1600-tallet. Navnet betyr enkelt og greit kålblomst – og det er blomsten som vi helst bruker som mat, men blader og stilk kan også spises. Er blomkålen rå har blomkålen en anelse peppersmak og sødme. 

Brokkoli

Brokkoli er blant våre aller mest næringsrike grønnsaker – den inneholder for eksempel mer C-vitamin enn appelsin! Men den har flere gode egenskaper enn det. Den har en mild smak av kål med en anelse sødme og bitterhet. Den er fantastisk som tilbehør til mange typer middagsretter. 

Nykål

Nykål blir gjerne også kalt tidligkål eller sommerkål. Denne sprø, lette og friske godsaken blir av mange sett på som et av årets virkelige gastronomiske høydepunkter. Ubehandlet har nykålen en søt og mild kålaroma. Ved koking kommer denne aromaen enda bedre frem – sammen med en herlig sødme. 

Kålrot

Kålrot har fått tilnavnet «Nordens appelsin» fordi den som appelsinen er full av C-vitamin. Den har en mild smak med mye sødme og er derfor genial som rå snacks i barnas matpakker. Kålroten kan brukes til mye, og er uunnværlig til enkelte retter. Et pinnekjøttmåltid uten kålrotstappe blir liksom ikke helt det samme. 

1150 produsenter leverer norske grønnsaker til oss

Sommer og norske grønnsaker hører sammen, for ingenting smaker som ferske tomater, salater, gulrøtter og poteter, for å nevne noen. Norsk klima med mye sol og langsom modning gir dem en spesielt god smak, og lokale produsenter sikrer at de er ferske og fristende. Se i butikken etter alle de lokale variantene og spesialitetene – nå har vi merket flere enn noensinne.