Gartner - norske grønnsaker

Norske grønnsaker

Grønnsaker kommer i mange spennende farger og fasonger. De er fulle av næring og fungerer like godt rå som varmebehandlet. Grønnsaker egner seg både som snacks, som en selvstendig rett eller som en del av et større måltid. Prøv deg frem og finn nye favoritter blant disse smakfulle under- og overjordiske næringsbombene.

Minipurre

Minipurre er en løkplante med en mild og deilig purresmak og en fin konsistens. Den passer særlig godt i supper, gryter, fonder og kraft, da varmebehandling får frem purrens herlig sødme. Det er den grønne delen av purren som brukes til dette, den hvite delen er mørere og brukes helst rå.

Minipurre dyrker vi på Toten i Oppland, og i Rogaland og Nord-Trøndelag.

Vårløk

Vårløk er små løk som er mykere og mildere i konsistensen enn andre løk. Det kommer av at de blir høstet før de er fullt utvokst. Vårløken har lange, grønne stilker og en hvit løkknoll. Den aromatiske smaken kan minne om en kombinasjon av purre og gressløk. Løken har svært allsidige bruksområder. Den kan nytes kald eller varm og kan brukes i de fleste matretter.

Vårløk dyrker vi på Frosta i Nord-Trøndelag, Rogaland og Vestfold

Reddik

Reddik har en skarp og pepperaktig smak og passer fint som et sprøtt og smakfullt tilskudd i andre retter. Den kan enten spises som den er, eller kuttes i skiver, båter eller fyrstikker. De vanligste typene av reddik er sommer- og vinterreddik. Sistnevnte er avlang og lysere i fargen enn sommerreddiken, som er liten og har en kraftig rødfarge.

Reddik dyrker vi på Toten i Oppland.

Stangselleri

Stangselleri har en kraftig aromatisk smak og en sprø og fast konsistens. Ønsker du en sprø salat, passer stangselleri ypperlig – og den gjør underverker sammen med ost. Stangselleri kan brukes til så mangt, enten det er i en hjemmelaget tomatsaus eller waldorfsalat. 

Stangselleri dyrker vi på Toten i Oppland, Lier i Buskerud, Frosta i Nord-Trøndelag, Rogaland og Vestfold.

Gul løk

Gul løk er en av de mest brukte grønnsakene, for ikke å si en av de mest allsidige. Løken har en sterk og syrlig smak, og noen synes den kan være litt for skarp. Steker du den, forandrer den karakter og får en søt og fyldig aroma. Gul løk er svært anvendelig og passer i de fleste retter.

Gul løk dyrker vi på Toten i Oppland, Frosta i Nord-Trøndelag, Hedmarken i Hedmark, Østfold og Vestfold.

Buntgulrot

Buntgulrøttene har en herlig sødme. Det fine med gulroten er at den kan brukes på så mange forskjellige måter. Den kan kuttes i strimler, raspes, høvles eller kuttes i små og store biter.

Buntgulrot dyrker vi i store deler av landet, blant annet i Romerike i Akershus og Frosta i Nord-Trøndelag.

Deliciosotomater

Deliciosotomater er små klasetomater som på grunn av størrelsen også kalles cocktailtomater. De er aromatiske og friske med en mild sødme i ettersmaken, og er spesielt utvalgt med fokus på smaken. Bruk dem som de er, eller varmebehandle dem. 

Deliciosotomater dyrker vi i Ryfylke.

Søt paprika

Søt paprika har en aromatisk, søt og mild smak. Den går også under navnet spisspaprika. Dette er en grønnsak som lett kan bli en favoritt i de fleste matretter, enten du spiser den rå eller varmebehandler den. 

Søt paprika dyrker vi på Jæren i Rogaland.

Rødbeter

Rødbeten er en særegen rotgrønnsak med en mild, jordaktig smak og mye sødme. Du er kanskje best kjent med syltede rødbeter. Men det er når den er fersk at rødbeten virkelig gjør susen!

Rødbet dyrker vi på Frosta i Nord-Trøndelag og i Østfold.

1150 produsenter leverer norske grønnsaker til oss

Sommer og norske grønnsaker hører sammen, for ingenting smaker som ferske tomater, salater, gulrøtter og poteter, for å nevne noen. Norsk klima med mye sol og langsom modning gir dem en spesielt god smak, og lokale produsenter sikrer at de er ferske og fristende. Se i butikken etter alle de lokale variantene og spesialitetene – nå har vi merket flere enn noensinne.