Gartner - norske grønnsaker

Norske poteter

328 produsenter leverer norske poteter til oss, og sørger for at du får poteter av høy kvalitet som er dyrket nær deg. Det står på posen hvor i landet de kommer fra, og om de er spesielt egnet til koking, baking, steking eller potetmos. Smak deg frem til de potetene du liker best.

Koking

Alle potetsorter egner seg til koking, men kokefaste og melne poteter må tilberedes forskjellig. Asterix og Beate kokes i vann i 25 minutter. Små poteter trenger bare å koke i 15 minutter.

Trekking

Mandel, Pimpernel og Kerrs Pink skal ikke kokes, men trekkes. Det betyr at du har potetene i kokende vann, og skrur ned varmen så de ikke går i oppløsning. Mandel trenger kun å trekke i 5–15 minutter. Pimpernel og Kerrs Pink skal trekke i 20–25 minutter. Disse potetene blir lett overkokte, så pass på koketiden!

Når potetene er ferdig kokt eller trekt, la dem dampe seg tørre. Koke- og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen på potetene.

Steking

Alle potetsortene egner seg til steking i ovn og i panne. Del potetene i båter og sett rett inn i stekeovnen. Har du potetrester i kjøleskapet får disse nytt liv etter en tur i panna.

Potetmos

Skal du lage potetmos er det Mandelpotet, Kerrs Pink og Pimpernel som egner seg best. Potetmosen kan bli seig hvis du har salt i vannet du koker potetene i. Tilsett derfor salt til slutt, etter at du har most potetene.

Gratinering

Asterix, Beate og Pimpernel egner seg godt til gratinering. Enten det er de klassiske fløtegratinerte potetene, eller sammen med andre grønnsaker.

Kokefaste poteter

Som navnet tilsier passer kokefaste poteter godt til koking. Disse er fastere i konsistensen og sprekker dermed ikke så lett. Asterix og Beate er kokefaste poteter, og de egner seg godt til blant annet supper, lapskaus, fløtegratinerte poteter, potetsalater og røsti.

Melne poteter

Melne poteter bør kokes forsiktig, og aller helst bare trekke, fordi de sprekker lett ved tilberedning. Derfor passer de melne potetsortene, Mandel, Pimpernel og Kerrs Pink, perfekt til ovnsbaking, potetmos og lefse- og lompebaking.