Gartner - norske grønnsaker

Bakte beter med byggryn og mynteyoghurt

Bak alle de ulike betene du kan finne; rødbeter, polkabeter, gulbeter og hvitbeter. Det fremhever rotgrønnsakenes sødme. Server dem med byggryn, ristede frø og betenes egne blader som salat. En mynteyoghurtsaus gjør måltidet fullendt.

4 porsjoner

50 minutter

Middels

Ingredienser

Salat

  • 6–8 beter (gjerne ulike: rødbeter, polkabeter, gulbeter og hvitbeter)
  • 2 ss olivenolje
  • 3 kvister frisk timian
  • 1 ts flaksalt
  • Nykvernet pepper
  • 1 dl gresskarfrø
  • 1 l rødbetblader (kan erstattes med baby leaves eller spinat)

Byggryn

  • 175 g byggryn
  • 2 ss olivenolje
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1 dl hvitvin
  • 2 ss friske timianblader, finhakket
  • 5 dl grønnsaks- eller kyllingbuljong, kokende vann tilsatt 1 terning

Mynteyoghurt

  • 2 ss mynteblader, finhakket
  • 1 ss bladpersille, finhakket
  • 0,6 dl gresk yoghurt
  • 1 ts olivenolje
  • 1 lime, revet skall og 1 ts saft
  • Salt
  • Nykvernet pepper

Til servering

  • 1 ss olivenolje til salaten
  • 1 ts olivenolje til mynteyoghurten
  • Salt og pepper

Slik gjør du

Salat

Forvarm ovnen til 180 grader. Skrell betene og skjær dem i tynne skiver, ca. 1 cm. Spre dem utover et bakepapirkledd stekebrett, hell over olivenolje, legg på timiankvistene og krydre med flaksalt og nykvernet pepper. Bak i 30–40 minutter til betene er gjennomstekt og så vidt karamellisert. Avkjøl. Rist gresskarfrø gylne i en tørr stekepanne på middels til høy varme og avkjøl. Vask og grovhakk rødbetbladene og legg dem i en salatbolle. 

Byggryn

Varm opp olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på middels varme. Tilsett sjalottløk og hvitløk og stek til de er transparente. Tilsett byggryn, finhakkede timianblader og hvitvin og rør om. Når væsken er kokt inn tilsetter du buljongen litt etter litt mens du rører jevnlig. Fortsett til byggrynene er gjennomkokt, men fremdeles har litt tyggemotstand. Avkjøl og sett til side.

Mynteyoghurt

Bland alle ingrediensene sammen i en liten skål. Smak til med salt og nykvernet pepper, og eventuelt mer limesaft dersom du ønsker det. Hell over 1 ts olivenolje rett før servering. 

Til servering

Når byggrynene og rødbetene er avkjølt blander du dem lett sammen med rødbetbladene og tilsetter gresskarfrøene. Hell olivenolje over salaten og krydre med salt og pepper. Drypp 1 ts olivenolje over mynteyoghurten, og server den ved siden av.