Gartner - norske grønnsaker

Blomkålsuppe med urter og bokhvetestrøssel

Lag en frisk og sommerlig blomkålsuppe på en base av cashewnøtter og kyllingkraft i stedet for den klassiske fløten. Server med ferske urter og sprøstekt bokhvete, eller rykende ferskt brød. Dersom du ikke har bokhvete kan du bruke hakkede mandler.

4 porsjoner

1 time

Middels

Ingredienser

Suppe

  • 1 blomkål, skåret i grove biter, inkludert stilk
  • 4 store sjalottløk, skåret i tynne skiver
  • 2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
  • ½ dl olivenolje
  • 2 laurbærblader
  • 2 ts ferske timianblader
  • 1 dl Vermouth eller tørr hvitvin
  • 1,4 l kyllingkraft
  • ¼ ts kajennepepper
  • 2 dl rå, usaltede cashewnøtter
  • ½ ts flaksalt
  • ½ ts nykvernet pepper

Bokhvetestrøssel

  • 1 dl olivenolje
  • 2 ss rå, usaltede cashewnøtter, finhakket
  • 2 dl blomkål (spart fra blomkålen til suppen), finhakket
  • 3 kvister rosmarin, finhakket
  • 2 ss bokhvete (kan erstattes med hakkede mandler)
  • ½ ts flaksalt
  • ½ sitron, skall og saft

Til servering

  • 2 ts ferske timianblader, finhakket

Slik gjør du

Suppe

Varm ½ dl olje i en tykkbunnet kjele på medium varme og tilsett løk, hvitløk, laurbærblader og timian. Stek til løken har blitt myk og transparent. Tilsett vin, kok opp og reduser væsken til halvparten. Sett 2 dl av blomkålen til side og legg resten i kjelen sammen med kajennepepper og 2 dl cashewnøtter. Sett på lokk, skru ned varmen og kok til du kan føre en gaffel gjennom blomkålen og alt vann har fordampet, ca. 20 minutter. Rist lett på kjelen underveis og pass på at blomkålen ikke brunes – da må varmen skrus ned ytterligere. Hell i kyllingkraft, salt og pepper og gi det et oppkok. Reduser varmen og la det putre under et lokk satt litt på gløtt til blomkålen faller fra hverandre, ca. 20 minutter. Kast laurbærbladene og avkjøl suppen.

Bokhvetestrøssel

Varm 1 dl olje i en stekepanne på medium varme, tilsett cashewnøtter, blomkål, rosmarin, bokhvete og salt. Stek til blomkålen og nøttene er gylne i fargen og bokhveten er sprø, ca. 5–8 minutter. Tilsett sitronskall og sitronsaft, og sett til side.

Kjør suppen i en blender til den er jevn og kremet i konsistensen. Varm den opp igjen og smak til med salt. Server med bokhvetestrøssel og finhakket timian.