Gartner - norske grønnsaker

Bønnekasserolle med brekk- eller voksbønner

Lag en ekstra stor porsjon for deilige rester dagen derpå med en kremet kasserolle full av sopp og bønner – et mettende og kjøttfritt alternativ til middagsbordet.

8 porsjoner

1 ½ time

Middels

Ingredienser

  • 900 g bønner (brekk- eller voksbønner), hele, uten stilk
  • 2 ss olivenolje
  • 500 g aromasopp, skåret i skiver
  • 6 ss smør
  • 8 kvister timian
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 2 ½ dl fløte
  • 4 hvitløksfedd, finrevet
  • 1 dl parmesan, revet
  • Flaksalt og nykvernet pepper
  • 1 dl sprøstekt løk

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 190 grader. Damp eller kok bønnene (i flere omganger, ikke alle på én gang) i ca. 2 minutter og avkjøl. Varm 1 ss olivenolje i en tykkbunnet stekepanne, tilsett halvparten av aromasoppen og stek i ca. 2 minutter på middels varme uten å røre. Du ønsker en gyllen stekeskorpe. Vend om og stek i ytterligere 3 minutter til soppen er jevnt brun på begge sider. Rør om underveis. Tilsett 2 ss smør og 4 kvister timian. Rør forsiktig og stek til både soppen og smøret er mørkebrunt, ca. 4 minutter. Smak til med flaksalt og nykvernet pepper, sett til side og gjenta med resten av soppen.

Smelt 2 ss smør i en kjele over lav til middels varme. Pisk inn hvetemel og stek til smøret er gyllent og lukter nøtteaktig, ca. 4 minutter. Pisk gradvis inn melk og fløte. Du skal nå ha en jevn hvit saus, også kalt béchamel-saus. Skru opp varmen og pisk til sausen har tyknet, ca. 5 minutter. Fjern fra platen, pisk inn finrevet hvitløk og parmesan, og smak til med flaksalt og nykvernet pepper.

Legg bønner og sopp i en stor ildfast form og hell over den hvite sausen. Dekk med aluminiumsfolie og stek i ovnen i ca. 25 minutter. Fjern folien og stek i ytterligere 15–20 minutter til overflaten og kantene er brunet. Strø over den sprøstekte løken og stek til slutt i ca. 3 minutter, til løken dufter aromatisk og har fått litt farge. Ta formen ut av ovnen, la hvile i 10 minutter og server.