Gartner - norske grønnsaker

Brokkoli- og blomkålwok med chiliolje

En rask og enkel hverdagsmiddag med høstens grønnsaker stekt i wok med nudler og en enkel saus. Avslutt med en sterk peanøtt- og chiliolje. Når du først har laget oljen har du masse ekstra til alle sesongens grønnsaker – den varer i flere uker i kjøleskapet.

Porsjoner

4 porsjoner

Tidsbruk

Ca. 1 time

Ingredienser

Chiliolje

  • 3 ½ dl solsikkeolje
  • 1 dl rå peanøtter
  • 1 ss sesamfrø
  • 4 hvitløksfedd, skåret i to
  • 2 ss korianderfrø, hele
  • 1 ss solsikkefrø
  • 60 g chiliflak
  • 1 ts salt

Wok

  • 200 g nudler
  • 3 ss peanøttolje
  • 1 rødløk, skåret i grove skiver
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 blomkål, hodet skåret i buketter, stilken skåret i terninger
  • 1 brokkoli, hodet skåret i buketter, stilken skåret i terninger
  • 2 lime, kun saften
  • 2 ss soyasaus
  • 1 rød chili, frø fjernet, skåret i skiver
  • 3 vårløk, skåret i tynne skiver
  • 1 dl rå peanøtter
  • 2 dl frisk koriander, hakket

Slik gjør du

Chiliolje

Lag gjerne chilioljen i forveien. Hell solsikkeoljen i en tykkbunnet kjele på middels til høy varme sammen med peanøtter, sesamfrø, solsikkefrø, korianderfrø og hvitløk. Når hvitløken har blitt gyllen fjerner du kjelen fra varmen og avkjøler i 5 minutter. Legg i chiliflakene, rør om og avkjøl til romtemperatur. Tilsett salt. Pulser miksen i en foodprosessor til du har en halvgrov blanding. Hell over på et glass med lokk og sett til side.

Wok

Kok nudlene etter anvisning på pakken og la det renne av seg. Dersom de klistrer seg sammen skyller du dem i rennende, kaldt vann rett før du skal bruke dem. Varm peanøttolje på høy varme i en wokpanne. Legg i hvitløk, rødløk, brokkoli og blomkål. Rør konstant. Stek til løken er gjennomstekt og grønnsakene har fått en stekeskorpe, ca. 4 minutter. Blomkålen og brokkolien skal være stekt, men fortsatt veldig sprø. Fjern fra varmen, tilsett nudlene og hell over soyasaus, saften av 1 lime, vårløk og fersk chili. Stek alt videre i 2 minutter.

Legg woken over i serveringsskåler. Stek peanøttene gylne i den samme pannen, ca. 1 minutt, og hell over. Topp med frisk koriander. Server retten med den siste limen i båter og med chilioljen på siden, så hver og én kan forsyne seg selv etter ønsket chilistyrke på maten.