Gartner - norske grønnsaker

Epleterte med mandelkrem

Den ser imponerende ut, men fremgangsmåten enklere enn du tror. Hemmeligheten ligger i å kjevle ut tertedeigen tynt nok og legge epleskivene i et fint mønster. Mandelkremen i bunnen er valgfri men tilfører et ekstra smakselement.

10 porsjoner

2 ½ time

Middels

Ingredienser

Terte

  • 3 dl hvetemel, pluss ekstra til utkjevling
  • 1 ss sukker
  • 12 ss smør, avkjølt, skåret i terninger
  • ¼ ts flaksalt
  • 3 ss kaldt vann
  • 5–7 syrlige epler, skrelt, utkjernet og delt i to, deretter skåret i tynne skiver
  • ½ sitron, kun saften
  • ½ dl sukker

Mandelkrem

  • 1 ½ dl mandelmel (eventuelt mandler kjørt til fint mel i en foodprosessor)
  • 2 ss sukker
  • ½ ts flaksalt
  • 1 egg
  • ½ ts vaniljesukker

Glasering

  • 2–3 ss aprikossyltetøy

Slik gjør du

Terte

Lag tertebunnen ved å kjøre hvetemel, sukker, 8 ss smør og flaksalt i en foodprosessor til du har jevne smuler. Tilsett kaldt vann og pulser til deigen akkurat henger sammen. Form den til en rund skive og legg på et bakepapir med litt mel over og under. Legg et bakepapir over og kjevl ut så tynt du klarer. Deigen skal dekke en terteform (med avtagbar bunn) på diameter 22–24 cm, så den må rekke ca. 2 cm utover dette på hver side for å nå opp på kanten. Smør formen og legg tertedeigen i. Sett i kjøleskapet i 1 time. Forvarm ovnen til 190 grader mens du kutter eplene.  Klem sitronsaften over eplene for å unngå at de blir brune.

Mandelkrem

Tilbered mandelkremen ved å blande mandelmel, sukker, flaksalt, egg og vaniljesukker i en liten bolle til du har en jevn masse. Når tertebunnen er ferdig avkjølt sprer du mandelkremen jevnt over bunnen. Deretter legger du epleskivene i ved å starte ytterst og jobbe deg innover i et viftemønster. Strø over ½ dl sukker, eventuelt mindre dersom eplene er ekstra søte. Legg resten av smøret (4 ss) rundt omkring eplene. Stek midt i ovnen i ca. 50–60 minutter. Dekk terten til med bakepapir dersom kanten blir for mørk.

Glasering

Varm aprikossyltetøyet i en kjele på lav varme så det blir tyntflytende, og pensle over eplene når terten er ute av ovnen for et ekstra glanset resultat. Fjern terten fra formen og avkjøl på rist. Server lun med pisket krem eller en god iskrem til.