Gartner - norske grønnsaker

Eton mess med moreller

Pavlovaens useriøse lillesøster, «eton mess», krever ingen perfekt marengs, kun tålmodig ventetid. Knus marengs i grove biter sammen med pisket krem på et serveringsfat og server med masse moreller på toppen.

Porsjoner

4 porsjoner

Tidsbruk

12 timer

Ingredienser

Marengs

  • 150 g eggehvite (ca. 5 egg), romtemperert over natten
  • 300 g sukker
  • 2–10 dråper rød konditorfarge, avhengig av ønsket farge
  • 1 ss pistasjkjerner, knust
  • ½ ts flaksalt
  • 1 ss tørkede blomster (f.eks. lavendel, rose eller kamilleblomster)

Eton mess

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts sukker
  • 500 g moreller

Slik gjør du

Marengs

Forvarm ovnen til 200 grader. Hell sukkeret jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett og la stå i ovnen i ca. 8 minutter. Pass nøye på – du ønsker at sukkeret så vidt skal begynne å smelte i kantene, ikke få farge. Pisk eggehvitene på middels hastighet til de begynner å forme små topper, ikke la dem stivne.

Ta stekebrettet med sukkeret ut av ovnen og reduser varmen til 100 grader. Bruk bakepapiret som trakt for å gradvis helle sukkeret i eggehvitene, mens du fortsetter å piske. Skru opp hastigheten og pisk videre i ca. 10 minutter. Hell i konditorfarge og rør så vidt rundt med en skje for å skape et virvelmønster.

Dekk en stekeplate med bakepapir. Bruk to store skjeer og legg marengsen i store klatter på platen, ca. 6 stk. Pass på at det er plass mellom dem til å heve. Strø over knuste pistasjkjerner, flaksalt og tørkede blomster og sett i ovnen.

La marengsen stå i ca. 2–3 timer, det kan ta lengre tid avhengig av størrelsen. Test én ved å løfte den opp og sjekke om bunnen er stiv og høres hul ut når du forsiktig banker på undersiden. Når marengsen er ferdig, skru av varmen og la dem avkjøles i ovnen til neste morgen.

Eton mess

Rett før servering, pisk kremfløte og sukker stivt. Legg deretter krem, marengs knust i grove biter og moreller lagvis på et serveringsfat, og nyt!

Tips!

For å hjelpe eggehviten til å bli ekstra stiv når du pisker den kan du tilsette ½ ts cream of tartar. Kan kjøpes på apoteket.