Gartner - norske grønnsaker

Grønnsakstallerken med syltet rødløk, rødbethummus og urtedressing

Lag et fargerikt herremåltid av så mange av høstens grønnsaker du bare ønsker – her kan du være kreativ og ta det du har for hånden. Bak grønnsakene i ovnen og server dem med hjemmelaget, hurtigsyltet rødløk, ferskt brød, rødbethummus og chermoula – en arabisk urtedressing. Alt tilbehøret kan lages i forveien og ligge klart i kjøleskapet over natten.

Porsjoner

4 porsjoner

Tidsbruk

3 timer

Ingredienser

Hurtigsyltet rødløk

  • 3 rødløk, skåret i tynne skiver
  • 3,5 dl vann
  • 1,5 dl rødvinseddik
  • ½ ss gule sennepsfrø
  • ½ ss spisskummenfrø
  • 1 ts pepperkorn
  • 6 kvister frisk timian
  • 1 laurbærblad
  • 2 ss sukker
  • 1 ss salt

Ovnsbakte grønnsaker

  • 4 rødbeter, skåret i grove båter
  • 4 gulbeter, skåret i grove båter
  • 4 pastinakk, skåret i 4, på langs
  • ½ blomkål, skåret i små buketter
  • 2 røde paprika, skåret i tykke skiver
  • 2 gule paprika, skåret i tykke skiver
  • 1 aubergin (eller 4 babyaubergin), skåret i grove terninger
  • 2 ts gurkemeie
  • 3 ss olivenolje
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper

Urtedressing

  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts fennikelfrø
  • ½ ts spisskummenfrø
  • 50 g frisk koriander, finhakket
  • 20 g frisk bladpersille, finhakket
  • ½ sitron, kun skallet, finrevet
  • 1 ts paprikapulver
  • ½ ts chiliflak
  • 1,75 dl olivenolje
  • 1 ts honning
  • 1 hvitløksfedd, finrevet
  • 2 ss eddik
  • Salt og pepper

Rødbethummus

  • 1 boks (400 g) kikerter, skylt og rent av
  • 1 liten rødbet, skrelt og skåret i grove biter
  • 1 ss tahini
  • 1 hvitløksfedd, grovt hakket
  • ½ ts spisskummen
  • 2 ss olivenolje
  • 1 sitron, kun saft
  • 2 ss vann
  • Salt

Til servering

  • 1 pose baby leaves, feldsalat eller ruccula
  • 4 ss gresk yoghurt
  • Ferskt brød
  • Lime pickle (kan sløyfes)

Slik gjør du

Hurtigsyltet rødløk

Vask og gjør klar et stort sylteglass (1 l) og legg rødløksskivene pent i. Kok opp resten av ingrediensene i en liten kjele. La putre i 3 minutter, avkjøl i 10 minutter og hell over løken. Sett på lokket, avkjøl og sett i kjøleskapet. Etter 2 timer er løken klar, men holder seg i ukesvis i kjøleskapet, så den kan lages i god tid i forveien. 

Ovnsbakte grønnsaker

Forvarm ovnen til 190 grader. Legg blomkålen i en liten bolle sammen med gurkemeie og 1 ss olivenolje. Rør godt rundt med en skje for å fordele krydderet. Legg bukettene på en bakeplate sammen med alle de andre grønnsakene, i ryddige grupper. Dersom det blir for trangt om plassen bruker du to bakeplater. Hell over 2 ss olivenolje, flaksalt og nykvernet pepper og bak i ca. 1 time til grønnsakene er myke og har blitt ørlite karamellisert. Slipp gjerne ut litt damp og vend dem underveis.

Urtedressing

Rist frøene i en tørr stekepanne på middels varme til de begynner å lukte aromatisk, 2–3 minutter. Avkjøl og knus i en morter. Bland sammen alle de resterende ingrediensene og smak til med salt og pepper. La dressingen stå i 20 minutter før servering.

Rødbethummus

Kjør kikerter, tahini, hvitløk, sitronsaft, olivenolje, vann og spisskummen i en foodprosessor. Tilsett rødbet, litt etter litt, til du har ønsket farge på hummusen og kjør til du har en jevn og fin masse. Smak til med salt. Er hummusen for tykk tilsetter du mer olivenolje eller vann.

Til servering

Dander salaten på et stort serveringsfat, eller fire middagstallerkener. Legg de ovnsbakte grønnsakene over og topp med en klatt gresk yoghurt, syltet rødløk, hummus, urtedressing og lime pickle. Server med ferskt brød.

Tips!

Skrubb sitronen godt i varmt vann når du skal bruke skallet. Mange liker å bruke skallet fra økologiske sitroner.