Gartner - norske grønnsaker

Klassisk tomatsaus

Når tomatene er på sitt mest modne, kjøp dem i store kvanta og lag en klassisk tomatsaus. Velg hovedsakelig de store, fyldige plommetomatene for deres lave vanninnhold og konsentrerte smak. Bruk sausen til pasta, pizza eller en bloody mary.

Porsjoner

4 porsjoner

Tidsbruk

ca. 60 minutter

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • 2 ss olivenolje + 2 ss til servering
  • 1 liten løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 10 basilikumblader, grovt revet
  • Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du

Skjær tomatene i grove biter og plasser dem i en tykkbunnet kjele. Kok på medium varme i ca. 10 minutter. Hell tomatene over i en sil og press ut så mye av væsken og fruktkjøttet du kan med baksiden av en sleiv. Tørk av kjelen, hell i 2 ss olivenolje, og stek hvitløk og løk på medium varme til myk og transparent, men uten farge. Hell tomatpureen tilbake i kjelen, skru ned varmen og la småputre i ca. 45 minutter til sausen har tyknet til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper, legg i basilikumbladene og avkjøl. Sil sausen igjen dersom du ønsker den helt uten biter. Rør inn 2 ss god olivenolje før servering.