Gartner - norske grønnsaker

Løksuppe med ostesmørbrød

Sødmen fra langtidsstekt løk setter den mest fantastiske smaken på suppen. Server med sprø brødskiver dekket med favorittosten og fersk salvie.

4 porsjoner

1 ½ time

Middels

Ingredienser

Suppe

  • 2 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • Ca. 20 salvieblader
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 4 gule løk, skåret i skiver
  • 3 sjalottløk, skåret i skiver
  • 150 g vårløk, kun hvite delen, skåret i tynne skiver
  • 1 l kylling- eller kjøttkraft
  • Salt og nykvernet pepper

Ostesmørbrød

  • 4 brødskiver
  • 100 g cheddar eller annen kraftig ost, revet
  • 1 ss olivenolje
  • 8 salvieblader
  • 1 ts worcestershire-saus

Til servering

  • 1 ss smør
  • ½ gul løk, skåret i tynne skiver

Slik gjør du

Suppe

Sett en tykkbunnet kjele på lav varme med smør, olivenolje, salvieblader og finhakket hvitløk. Rør om og tilsett gul løk, sjalottløk og vårløk. Sett på et lokk med en liten glippe åpen og la det putre i 30 minutter til løken er myk, men uten særlig farge. Fjern lokket og stek løken mør og gyllen i ytterligere 20–30 minutter samtidig som du rører jevnlig. Ikke forhast denne prosessen ved å skru opp temperaturen – løken må stekes langsomt for å bli karamellisert og ikke bli brent. Tilsett kraft, gi det et oppkok og la småkoke i 10–15 minutter. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Ostesmørbrød

Rist brødskivene gylne på begge sider under grillen i ovnen. Dypp 8 salvieblader i olivenolje og legg revet ost, salvien og worcestershire-sausen på brødet. Grill ostesmørbrødet til osten er smeltet og så vidt brunet.

Til servering

Stek den resterende løken på lav til middels varme i smør så den får en karamellisert overflate. Sett til side. Server suppen med den karamelliserte løken og ostesmørbrød på toppen.