Gartner - norske grønnsaker

Minestronesuppe

Lag en stor gryte grønnsakssuppe og ha middag eller lunsj klar i kjøleskapet til senere i uken. Her har du mulighet til å være kreativ og bruke de rotgrønnsakene du har tilgjengelig, sammen med eventuelle kjøtt- eller pølserester. Server den med en pistou – en aromatisk, kald urtesaus fra Provence.

8 porsjoner

1 time

Middels

Ingredienser

Suppe

  • 3 kvister frisk oregano
  • 3 kvister frisk rosmarin
  • 2 laurbærblader
  • 110 g bacon eller pancetta, skåret i grove biter
  • 1 løk, grovhakket
  • 1 purre, kun den hvite og lysegrønne delen, skåret i tynne skiver
  • 2 gulrøtter, skåret i skiver
  • 2 stilker stangselleri, skåret i skiver
  • 250 g sellerirot, skåret i terninger
  • 2 pastinakk, skåret i grove terninger
  • 5–7 jordskokk, skåret i grove terninger
  • 4 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
  • ½ ts chiliflak
  • Flaksalt
  • 2 ss tomatpuré
  • 1,5 l vann
  • 2 bokser (à 400 g) hakkede tomater
  • 2 bokser (à 400 g) hvite bønner
  • Nykvernet pepper
  • 200 g poteter, skåret i grove terninger
  • 100 g grønnkål, stilk fjernet og bladene grovhakket

Urtesaus

  • 2 hvitløksfedd
  • 2,5 dl basilikumblader
  • 1,2 dl olivenolje
  • 2 ss parmesan, finrevet
  • 1 ts sitronskall, finrevet
  • Flaksalt

Slik gjør du

Suppe

Knyt oregano, rosmarin og laurbærblad sammen med en bomullshyssing for matlagning. Varm en stor gryte på medium varme. Tilsett bacon og stek til det er brunet i kantene, ca. 5 minutter. Legg i løk, purre, gulrøtter, stangselleri, sellerirot, pastinakk, jordskokk, chili og flaksalt. Stek til løken er transparent og gulrøttene gjennomkokt men fremdeles har litt tyggemotstand. Rør ofte. Tilsett tomatpuré, rør godt rundt og stek i ca. 3 minutter. Legg i hakkede tomater og urtebuketten sammen med vannet. Kok opp. Tilsett potetene, skru ned varmen og la det småkoke til potetene er ferdigkokt. Legg i grønnkål og bønner og kok til kålen er myk. Fjern urtebuketten og sett suppen til side.

Urtesaus

Lag urtesausen ved å kjøre hvitløk og basilikum i en foodprosessor til miksen er finhakket. Rør inn olivenolje, parmesan og sitronskall, og smak til med flaksalt.

Server suppen varm med urtesaus på toppen.