Gartner - norske grønnsaker

Opp-ned bringebærkake

Den fargerike og fruktige kaken krever tid både til steking og avkjøling, men det er den verdt. Server den med pisket krem eller vaniljeis.

Porsjoner

8 porsjoner

Tidsbruk

4 timer

Ingredienser

  • 1 kg bringebær
  • 385 g sukker
  • 190 g usaltet smør, romtemperert + 1 ss til å smøre kakeformen
  • 2 ts sitronskall, finrevet
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ½ dl melk
  • 3 egg
  • 1 ss sitronsaft
  • 300 g hvetemel
  • 1 ½ ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 60 g mandelmel
  • 2 ss melis

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 180 grader. Fest bakepapir i bunnen av en kakeform (24 cm i diameter, med avtagbar bunn) og smør formen med 1 ss smør. Legg i bringebærene og strø over 110 g av sukkeret. Ha resten av sukkeret, finrevet sitronskall, vaniljesukker og resten av smøret i en kjøkkenmaskin, og pisk til smøret er hvitt og kremet, ca. 8 minutter.

Bland sitronsaft og melk i en separat bolle og sett til side. Knekk eggene i smøret, ett av gangen, og pisk godt mellom hvert av eggene. Tilsett hvetemel, bakepulver, natron, mandelmel og sitronmelkemiksen og pisk på lav hastighet til alt er godt blandet. Hell røren over bringebærene i formen, jevn ut massen og stek i 45 minutter. Dekk til formen med folie og stek i ytterligere 45 minutter eller til du kan føre en spisepinne gjennom midten av kaken og den kommer ut tørr. Avkjøl kaken i formen i 2 timer. Ta den deretter ut av formen og snu den forsiktig så bærene peker opp. Dryss over melis med en tesil rett før servering. 

Tips!

Du kan lage ditt eget mandelmel ved å kjøre hele mandler i en foodprosessor til det er finmalt.