Gartner - norske grønnsaker

Pai med minipurre og ruccola

Pai er den perfekte retten å ta med på piknik eller varme opp når du får gjester på besøk, servert med en stor og frisk salat. Rucculaen kan erstattes med spinatblader og minipurren med vårløk dersom du ønsker det.

8 porsjoner

3 timer

Middels

Ingredienser

Paideig

  • 4 ½ dl hvetemel
  • 2 ss parmesan, finrevet
  • 1 ts flaksalt
  • ¼ ts nykvernet pepper
  • 150 g smør i terninger
  • ½ dl isvann

Fyll

  • 2 ss usaltet smør
  • 4 minipurre, skåret på langs
  • 8 kvister timian
  • 4 egg
  • 1 eggeplomme
  • 2 ½ dl kremfløte
  • 2 dl melk
  • 1 dl Goudaost, revet
  • ½ dl parmesan, revet
  • 75 g ruccula

Slik gjør du

Paideig

Forvarm ovnen til 190 grader. Bland hvetemel, parmesan, flaksalt og nykvernet pepper i en kjøkkenmaskin. Legg i smøret og pulsér til det ligner grove smuler. Tilsett isvannet gradvis mens maskinen går – til deigen akkurat begynner å henge sammen. Da er det nok vann. Kjør deigen til den er myk og jevn i konsistensen, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst én time. Når avkjølt, kjevle deigen ut mellom to bakepapirark slik at den passer til en paiform med 25 cm i diameter. Du ønsker at 1 cm deig skal titte over kanten fordi den vil krympe under steking. Press deigen lett ned i formen med fingrene, dekk til med aluminiumsfolie og legg i tørkede erter eller bønner som vekt. Forstek i 30 minutter, fjern folie og det du har brukt som vekt, og stek videre i 20–25 minutter til skorpen har begynt å bli gyllen. Ta ut av ovnen og avkjøl på en rist.

Fyll

Smelt smør i en kjele på lav til middels varme. Tilsett minipurre og timian og stek til det er mykt. Avkjøl. Pisk sammen egg, fløte, melk og ost, og bland deretter inn ruccula. Fordel miksen i paiformen, dander minipurren pent på toppen og sett paien tilbake i ovnen. Stek i ytterligere 35–40 minutter, eller til fyllet er ferdigstekt og stekeskorpen er gyllen. Server varm, og gjerne med en frisk salat ved siden av.

Tips!

I fyllet kan du bruke den osten du synes er god. Ostetypene Gruyère og Emmental passer for eksempel også bra til!