Gartner - norske grønnsaker

Panzanella-salat med mozzarella

Denne toscanske tomatsalaten er en perfekt måte å bruke opp brødrester på. Stek brødet sprøtt og la det trekke til seg dressing og saft fra en generøs mengde norske, solmodne tomater. Og er tomatene norske, vet du at smaken er på topp. Sammen med mozzarella blir salaten en fullverdig lunsjrett.

4 porsjoner

1 time

Enkel

Ingredienser

  • 1 kg tomater (gjerne ulike typer), skåret i middels store biter
  • 1 ½ ts flaksalt
  • 250 g hvitt brød, revet i grove terninger
  • 8 ss olivenolje
  • 1 liten sjalottløk, finrevet
  • 2 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 250 g fersk mozzarella, revet i store biter
  • 20 basilikumblader
  • Salt og pepper

Slik gjør du

Legg tomatene i et dørslag, bland inn salt og la det stå i ca. 15 minutter i romtemperatur. Ta vare på tomatsaften som renner av. Forvarm ovnen til 180 grader. Legg de revne brødbitene i en stor bolle, bland inn 2 ss av oljen og stek i ovnen i ca. 15 minutter til de er sprø, men uten farge. Avkjøl. Sett tomatene til side, og miks inn tomatsaften som har rent av med sjalottløk, hvitløk, dijonsennep og hvitvinseddik. Hell i den resterende olivenoljen i en tynn stråle mens du pisker jevnt for en kremet konsistens på dressingen. Smak til med salt og pepper. Bland sammen alle ingrediensene, inkludert mozzarella og basilikum, i en stor serveringsbolle og la stå i 30 minutter slik at brødet absorberer dressingen. Server.