Gartner - norske grønnsaker

Plommepai

Dette er en berømt fransk kake ved navn «Galette». Rustikk og dekorativ – og en måte å vise alle at plommer burde brukes mye, mye mer til baking. Alternativt kan du bytte ut plommene med epler, bær eller enhver steinfrukt. Server med vaniljeis eller pisket crème fraîche og vanilje.

Porsjoner

6 porsjoner

Tidsbruk

Ca. 2 timer

Ingredienser

Paideig

  • 6 dl hvetemel, pluss ekstra til utkjevling
  • 2 ss sukker
  • ½ ts salt
  • 8 ss kaldt, usaltet smør, i terninger
  • 1,2 dl iskaldt vann

Fyll

  • 9 dl plommer, uten stein, skåret i båter
  • 3 ss sukker
  • 1 sitron, saft og skall
  • 1 egg, pisket, med 1 ss vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ts flaksalt (kan sløyfes)

Slik gjør du

Paideig

Bland mel, sukker og salt i en foodprosessor. Legg deretter i smøret og pulsér til blandingen ligner grove smuler. Er smøret for varmt, og deigen fortsatt henger sammen, avkjøler du blandingen i kjøleskapet i 15 minutter. Tilsett vannet én skje av gangen og pulsér, til deigen blir en jevn, hard klum – du ønsker å tilsette så lite væske som mulig. Legg deigen på kjøkkenbenken, form den til en rund, flat disk og pakk den inn i plast. Dette vil gjøre det enklere å kjevle den ut senere. Avkjøl i kjøleskapet i minst 30 minutter (eller opp til tre dager). Forvarm ovnen til 190 grader og lag fyllet.

Fyll

Bland plommene med sukker og sitron (saft og revet skall) i en bolle. Rør godt. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø over hvetemel. Legg på den avkjølte deigen og gi den et par slag med kjevlen. Kjevle deretter ut så den blir ca. 6 cm tykk og 35 cm i diameter. Er deigen for tykk blir den vanskelig å forme i kanten. Strø over ekstra mel og roter bakepapiret mens du kjevler – slik får du en så jevnt rund paibunn som mulig.

Fordel plommefyllet jevnt i midten, med ca. 5 cm ledig kant rundt. Jobb deg deretter rundt i en sirkel, så du får brettet den ekstra deigen over og rundt plommene i en vifteform. Start med én plissé-brett og fortsett rundt så hele kanten er jevn. Pensle på med eggemiksen og strø over sukkeret. Stek i 35–45 minutter, eller til deigen er gyllen og gjennomstekt. Avkjøl på rist i 30 minutter før servering. Strø gjerne litt flaksalt på frukten før servering.