Gartner - norske grønnsaker

Potetsalat med aioli og pesto

Hvitløk og flust av basilikum, revet ost og sprøstekt sjalottløk – dette er potetsalatenes luksusvariant!

6 porsjoner

40 minutter

Middels

Ingredienser

  • 1 kg kokefaste poteter, skrubbet/skrelt, skåret i grove terninger
  • 2 ss hvitvinseddik
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper

Aioli

  • 1 eggeplomme
  • 2 ts sitronsaft
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • ½ ts dijonsennep
  • ½ ts flaksalt
  • ½ dl solsikkeolje
  • ½ dl olivenolje

Pesto

  • 2 ½ dl basilikumblader (klemt sammen)
  • ½ dl pinjekjerner, ristet
  • 2 hvitløksfedd
  • 0,6 dl olivenolje
  • 3 ss parmesan, finrevet
  • 1 ss sitronsaft
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper

Til servering

  • ½ dl sprøstekt løk (helst sjalottløk)
  • 80 g parmesan, finrevet

Slik gjør du

Damp potetene til de er akkurat gjennomkokt, 10–15 minutter avhengig av størrelse. Hell over hvitvinseddik og avkjøl.

Aioli

Lag aiolien ved å kjøre eggeplomme, sitronsaft, hvitløk, sennep og flaksalt i en foodprosessor. Tilsett deretter oljene i en tynn stråle til du har en kremet konsistens. Smak til med mer sitronsaft og salt. Dekk til og sett kaldt.

Pesto

Legg basilikum, ristede pinjekjerner og hvitløk i en foodprosessor. Pulsér til det er finhakket. Hell i olivenoljen gradvis mens du kjører pestoen sammen. Tilsett parmesan og sitronsaft, og smak til med flaksalt og nykvernet pepper.

Til servering

Vend potetene i aiolien og hell over pesto. Bland halvveis, så du får litt fargespill i potetsalaten. Strø over sprøstekt løk og revet parmesan, og server.