Gartner - norske grønnsaker

Råkostsalat

En søt sitrusmarinade er den perfekte måten å tilberede rå rotgrønnsaker på. Bruk en mandolin, så går kuttejobben ekstra raskt. Server råkosten til dampet eller grillet hvit fisk eller kyllingretter.

4 porsjoner

50 minutter

Middels

Ingredienser

Dressing

  • 0,5 dl brunt sukker
  • 0,5 dl lønnesirup
  • 1 dl estragoneddik (eventuelt eplecidereddik)
  • 2 appelsiner, saft og finrevet skall
  • 2 nellikspiker, hele
  • 1 kanelstang (eventuelt 1 ts malt)
  • 2 hvitløksfedd, knust

Råkostsalat

  • 1 fennikel, skåret i tynne skiver (bruk en mandolin), spar bladene
  • 1 eple, skåret i tynne strimler
  • 3 gulrøtter, skåret i tynne strimler
  • 1 rødbet, skåret i tynne strimler
  • ½ sitron, kun saften
  • Dill til pynt dersom du ikke har fennikelblader
  • 0,5 dl frisk gressløk, finhakket
  • 1 dl solsikkefrø
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper

Slik gjør du

Dressing

Pisk sammen brunt sukker, lønnesirup, eddik, appelsinskall og -saft, nellik, kanel og hvitløk i en liten kjele. Gi sausen et raskt oppkok på middels varme. La den småkoke til den er redusert til ca. 1,8 dl. Hell marinaden gjennom en tesil eller et klede og sett til side.

Råkostsalat

Bland grønnsakene i en bolle. Klem over litt sitronsaft for å unngå at de blir brune i kutteprosessen, spesielt eplet og fennikelen. Bland inn gressløk og dressing og la det marinere i en halvtime. Rist solsikkefrøene gylne i en tørr stekepanne på middels varme og avkjøl. Server salaten toppet med solsikkefrø og fennikelblader eller dill.