Gartner - norske grønnsaker

Sommerkålsalat med grillet sitron og hvitløksbrødsmuler

Server sommerkålen rå i en lett og fruktig salat med knasende hvitløksbrødsmuler og grillet sitron. Syrligheten er den perfekte motvekten til fet fisk eller grillet svinekjøtt.

Porsjoner

4 porsjoner

Tidsbruk

40 minutter

Ingredienser

Brødsmuler

  • 4 fedd hvitløk
  • 150 g grovt rugbrød, i grove terninger
  • 1 ts sitronskall, finrevet
  • 1 ts flaksalt
  • ½ dl olivenolje

Dressing

  • ½ ts dijonsennep
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss sitronskall, finrevet
  • ½ dl olivenolje
  • Salt og pepper

Salat

  • 1 ss rapsolje
  • 2 sitroner, skåret i to
  • ½ sommerkål, finskåret i skiver
  • ½ ss olivenolje
  • ½ ss sitronsaft
  • 2 røde epler, skåret i tynne skiver
  • 1 fennikel, skåret i tynne skiver – spar bladene øverst til pynt

Slik gjør du

Brødsmuler

Kjør hvitløken i en foodprosessor til den er finhakket. Legg i brødterninger og sitronskall og pulsér til du har en blanding av små og store smuler. Smak til med salt. Varm oljen på medium varme i en stekepanne, tilsett smulene og stek til de er gylne og sprø. Avkjøl i en skål mens du lager dressingen.

Dressing

Bland sennep, sitronsaft og sitronskall i en liten bolle. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens du pisker jevnt for å tykne dressingen. Smak til med salt og pepper.

Salat

Varm en grillpanne på medium varme med rapsolje, ev. bruk grillen. Legg de delte sitronene med snittsiden ned og grill til du har tydelige stekeriller i sitronen. Miks sommerkålen med olivenolje og sitronsaft i en stor bolle og massér til den er myk. Legg i eple og fennikel, bland inn dressingen og server med brødsmuler og fennikelblader på toppen med en halv sitron til hver porsjon.