Gartner - norske grønnsaker

Vårløksbrød

Det mest dekorative brødet baker du selv i en ildfast form med vakre stilker av vårløk på toppen.

6 porsjoner

1 ½ time

Middels

Ingredienser

Marinade

  • 4 vårløk, delt i to på langs
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 ts sukker

Brød

  • ½ ts sukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 3,75 dl melk, lunken
  • 450 g hvetemel
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ½ ts salt
  • 1 ss smør

Slik gjør du

Marinade

Bland sammen olivenolje, hvitvinseddik og sukker. Mariner vårløken og sett til side.

Brød

Bland tørrgjær, sukker og lunken melk, og la det stå i fem minutter eller til det så vidt begynner å boble. Bland mel, olivenolje og salt i en bakebolle, lag en grop i midten og hell i melkeblandingen. Elt i fem minutter til deigen er myk og elastisk. Smør en ildfast form (18 x 28 cm) og press i deigen. Plasser den marinerte vårløken pent i deigen med snittsiden opp og press dem forsiktig ned. Hev under et fuktig kjøkkenhåndkle i ca. 45 minutter mens du forvarmer ovnen til 200 grader. Stek brødet gyllent i ca. 20 minutter og avkjøl på rist. 

Visste du at…

Setter du røttene til vårløken i et glass med vann vil vårløken vokse opp igjen. Da kan du gjenbruke den flere ganger.