Gartner - norske grønnsaker

Bær

Bær er selve symbolet på sommer. Ikke bare er de svært smakfulle, de ser også innbydende ut. En annen fin ting med bær er at de trenger lite tilberedning før de spises. Bare skyll dem i kaldt vann og server. Nyt bærene som de er, som topping på frokostblandingen, til dessert sammen med fløte, i smoothien, i et fruktfat eller bruk dem som fristende dekorasjon på toppen av en kake.

Jordbær

Jordbær er noe mange av oss forbinder med sommer. Smaken varierer mellom de ulike sortene og med værforholdene i sesongen. Sol gir søte bær, regn og kjølig vær gir syrligere og friskere bær. Det er spesielt de norske jordbærene som er kjent for sin utsøkte smak. Sødmen skyldes de lange, lyse sommerdagene og de kjølige nettene.

Moreller

Moreller er en stor sommerfavoritt blant mange nordmenn. De har en deilig smak som er rund, søt og en anelse bitter. Denne steinfrukten er i slekt med plomme og har to navn, moreller eller søtkirsebær. Fargen varierer fra gul via mørkerød til nesten sort. En morell kjennetegnes ved at den er svakt hjerteformet og at den har et karakteristisk hulrom ved stilken. Spis dem gjerne som de er, men husk å spytte ut steinen!

Bringebær

Bringebær er med på å sette en frisk smak på både frokostblandinger og desserter. Den søte og fyldige smaken gjør at disse bærene er en favoritt for mange, spesielt på sommeren sammen med is. Bringebær er store, men sarte, og de er satt sammen av saftfulle og dyprøde perler. Hver av disse perlene er en egen liten frukt med et frø som er dekket av rødt fruktkjøtt. En klase utgjør et bringebær. Smaken varierer etter sort og modning, men er som regel søt med god syre og mye aroma.