Gartner - norske grønnsaker

Bønner

Medlemmene av bønnefamilien er kjent for å være både friske og sprø. Alle er svært smakfulle og næringsrike. Et annet fellestrekk de har, er at alle ferske bønner må forvelles eller varmebehandles på en eller annen måte før bruk.

Aspargesbønner

Aspargesbønner ha mye av de kraftige grønne smakstonene som kjennetegner belgfrukter. Som andre ferske bønner er de kjempegode og kjemperaske å tilberede. De gjør seg for eksempel perfekt i wok og salater. Og stekt med litt finhakket sjalottløk setter aspargesbønnene prikken over i-en i biffmåltidet.

Bondebønner

Bondebønner inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er fantastisk smaksrike. Den blir også kalt hestebønne, bønnevikke eller fevesbønner. Den store belgen er lysegrønn eller gul-brun og fløyelsaktig innvendig. Som alle ferske bønner, er de raske å tilberede og brukervennlige til det meste.

Brekkbønner

Brekkbønner har en herlig frisk smak som lett lar seg kombinere med mange ulike ingredienser. Og tilbereder man disse bønnene på rett måte, får de en sprø og innbydende konsistens. Brekkbønner er perfekte både som tilbehør, forretter og snacks. Prøv dem for eksempel i lune salater, vendt i olje, hvitløk og ferske urter. 

Snittebønner

Snittebønner er blant de mest aromatiske bønnene. De er både sprø, saftige og gode på smak. Snittebønner har belger som er lange, flate og grønne, og vanligvis blir de snittet opp i mindre biter – derav navnet. Som alle ferske bønner, er de raske å tilberede, for eksempel frest i en varm panne med litt bacon, løk og smør. 

Sukkererter

Sukkererter smaker godt året rundt. Men i den norske sesongen smaker de rågodt! Kanskje særlig fordi at de norske sukkerertene kan spises rå i motsetning til de importerte som må varmebehandles. Men sukkererter er kjempegode i oppvarmet form også, og er en viktig ingrediens i for eksempel det italienske og franske kjøkken,

Voksbønner

Voksbønner er både friske og søte. I tillegg har de en knasende sprø konsistens. Bønnene har gule eller gulhvite belger med form og størrelse som brekkbønner. Den gule fargen skyldes at voksbønner mangler det grønne fargestoffet klorofyll. Som alle ferske bønner, er de raske å tilberede og gode til det meste.