Gartner - norske grønnsaker

Kål

Kål spiller en viktig rolle i norsk mattradisjon. Alt fra hodekålen som benyttes i «nasjonalretten» fårikål til sommerkålen og de kulinariske sommerminnene den vekker. Den mangfoldige kålfamilien byr på en rekke muligheter. Både for å ta vare på gamle mattradisjoner, men også for å skape nye. Gjør det til en god tradisjon å forsyne deg rikelig fra grønnsaksdisken av denne sprø og knasende kulturplanten!

Blomkål

Blomkål har en lang tradisjon på norske matbord – og har vært dyrket her til lands helt siden 1600-tallet. Navnet betyr enkelt og greit kålblomst – og det er blomsten som vi helst bruker som mat, men blader og stilk kan også spises. Er blomkålen rå har blomkålen en anelse peppersmak og sødme.

Brokkoli

Brokkoli er blant våre aller mest næringsrike grønnsaker – den inneholder for eksempel mer C-vitamin enn appelsin! Men den har flere gode egenskaper enn det. Den har en mild smak av kål med en anelse sødme og bitterhet. Den er fantastisk som tilbehør til mange typer middagsretter.

Grønnkål

Grønnkål er en bladgrønnsak som er i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. Den kan gjerne spises rå, men er like god varmebehandlet. Grønnkålen er perfekt til salat, baking i ovn, stuing, supper, smoothie og wok.

Kinakål

Kinakålbladene er sprø, med en mild, søtlig kålsmak. Kinakålen er god i salater og som råkost. Den kan også kokes, smørdampes, stekes, gratineres, brukes til stuing, i gryter eller supper. De søte, milde smakstonene kommer aller best til sin rett etter oppvarming.

Rosenkål

Rosenkål er en smakfull grønnsak med litt bitter og nøtteaktig smak om den blir behandlet riktig. Rosenkål kan nytes både rå, kokt og stekt. I rå form kan den for eksempel strimles i salater. Kokt, smørdampet eller stekt er den perfekt tilbehør til både kjøtt og fisk.

Rosettkål

Rosettkål er en krysning mellom rød grønnkål og rosenkål. Den både ser godt ut og smaker godt. Smaken er mild, søt og nøtteaktig og konsistensen er sprø. Rosettkål passer like godt til kjøtt som til fisk og kan både wokes, smørdampes, bakes, sauteres, blansjeres, grilles eller nytes rå.

Sommerkål

Sommerkål blir gjerne også kalt tidligkål eller nykål. Denne sprø, lette og friske godsaken blir av mange sett på som et av årets virkelige gastronomiske høydepunkter. Ubehandlet har sommerkålen en søt og mild kålaroma. Ved koking kommer denne aromaen enda bedre frem – sammen med en herlig sødme.

Sortkål

Sortkål er en særdeles velsmakende bladgrønnsak som gjør seg både i norske og eksotiske retter. Og særlig italienerne har knyttet denne kålen til sitt bryst. Svartkål har en litt nøtteaktig ettersmak og ellers mange av de de samme egenskapene som grønnkål og spinat.

Spisskål

Spisskål er en frisk og sprø grønnsak med mild smak og karakteristisk form. Det finnes både grønn og rød spisskål, og nå får du begge variantene året rundt. Spisskål kan wokes, stekes, smørdampes eller strimles i salater, og passer til kjøtt, fisk og kylling.