Gartner - norske grønnsaker

Løk

Løken er med på å gi matretten det lille ekstra, og er derfor nærmest uunnværlig på kjøkkenet. Den kommer i mange ulike former, fasonger og størrelser og kan by på alt fra kraftige og sterke til milde og lette smaker. Bruk løk i salat, på burger, pizza eller smørstekt som tilbehør til fisk, kjøtt eller kylling. Løken kan gi deg tårer i øynene når du kutter den, men også vann i munnen når du spiser den.

Gul løk

Her i Norge er det gul løk som er den mest vanlige løken. Og den helt korrekte benevnelsen på denne populære løken, er kepaløk. Den kommer opprinnelig fra Asia der den har vært dyrket i over 3000 år.

Rød løk

Rød løk er en sikker vinner rundt om på norske kjøkkener. Den har en mildere smak enn gul løk (kepaløk) og den korrekte benevnelsen er rød kepaløk.

Delikatesseløk

Delikatesseløk er en liten, men svært smakfull løk. Den er også kjent under navnet stjerneløk, og har en tendens til å bli forvekslet med sjalottløk. Men egentlig er delikatesseløk en mindre versjon av gul løk. Den skiller seg fra sjalottløk ved at den ikke er delt inn i fedd, men består av flere lag. Smaken er mild og den egner seg derfor svært godt i de fleste retter. Du får både rød og gul delikatesseløk, og det fine er at den er så liten at du kan steke, koke, grille eller wokke løken hel.

Sjalottløk

Sjalottløken er helten bak mange gode sauser – og er kjent som en favoritt blant kokker. Den har en sterk løksmak og har noe mindre syre og bitterhet enn vanlig gul løk. Sjalottløk ligner gul løk, men skiller seg fra den ved å ha fedd som er dekt av et tynt, rødbrunt eller gult skall. Bruk den som base i rød- og hvitvinssauser. Den egner seg ikke så godt til å spises rå, da løkaromaene kommer best frem når sjalottløken varmebehandles. Idet du varmer den, åpner det seg mange kulinariske muligheter!

Salatløk

Salatløk er som navnet tilsier en løk som passer svært godt i salater. Det er den milde og saftige løksmaken som gjør at den egner seg så godt. Løken er den største du får kjøpt og den selges kun fersk, ikke tørket, slik som vanlig gul løk. Den er dekket av flere tykke lag mildt og søtt kjøtt. Siden den ikke har den samme skarpe og rå løksmaken andre løker har, kan den fint brukes på grillmaten. Men ikke prøv å grille eller steke den – til det inneholder den for mye saft!

Purre

Purre er en toårig løkplante som skiller seg utseendemessig fra andre løktyper. Hele planten kan spises, men den grønne og hvite delen har forskjellige bruksområder. Den hvite delen er mørest og brukes ofte rå, mens den grønne egner seg godt i supper og gryter.

Vårløk

Vårløk er små løk som blir høstet før de er fullt utvokst. Den har en mild smak, mange bruksområder og finnes i to ulike varianter. Den klassiske grønne og den røde.