Gartner - norske grønnsaker

Rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er for mange selve basen i norsk matlaging. De er fulle av viktige næringsstoffer samtidig som de er med på å gi maten en nydelig sødme og smak. Rotgrønnsaker kommer i alle mulige former. De kan være store eller små, og du får dem i mange ulike farger: lilla, blå, gul, oransje, rød og hvit. Så ønsker du en fargerik tallerken er rotgrønnsaker rette veien å gå – jo flere farger, desto bedre!

Gulrot

Gulrot er en rotgrønnsak som passer til det meste, og er antageligvis den mest populære grønnsaken vi har i Norge. Den har en knasende sprø og saftig konsistens, og en deilig, søt smak. Med sin sødmefylte smak egner den seg til mer enn bare de tradisjonelle suppene og råkostsalatene.

Knutekål

Rotfrukter er kjent for sin sødme. Men ingen har like mye sødme som knutekål. Noe som blant annet gjør knutekål til et naturlig førstevalg i en coleslaw. Knutekål kan brukes rå som snacks eller i råkost, men også kokt og wokket.

Kålrot

Kålrot har fått tilnavnet «Nordens appelsin» fordi den akkurat som appelsinen er full av C-vitamin. Den har en mild smak med mye sødme og er derfor genial som rå snacks i barnas matpakker. Kålroten kan brukes til mye, og er uunnværlig til enkelte retter. Et pinnekjøttmåltid uten kålrotstappe blir liksom ikke helt det samme.

Neper bunt

Nepen har lange tradisjoner som norsk matplante. Og det er en god tradisjon som er verdt å føre videre. Nepen har en mild, rund og god smak tidlig i sesongen, mens den blir noe skarpere i smaken senere i sesongen. Den kan spises som den er eller brukes rårrevet eller i biter for eksempel i salat.

Pastinakk

Pastinakk har en mild smak med en fin sødme. Før poteten kom til Norge var pastinakk den viktigste kilden til stivelse i kostholdet. Nå er det på tide å få den frem fra glemselen – ovnsbakt, glassert, i pureer eller i suppe.

Persillerot bunt

Fersk persillerot ligner litt på kruspersille i smaken, men er mye kraftigere, Persillerot smaker godt i supper og pureer. Dette er en av våre mest allsidige grønnsaker og derfor lurt å ha i kjøleskapet til enhver tid.

Reddiker

Reddik har en god peppersmak og et bredt bruksområde. Spis dem som de er, kutt dem og bruk dem som et sprøtt og smaksrikt tilskudd til salat eller kok dem. Og denne rotgrønnsaken passer like godt til kjøtt som til fisk. Reddik kommer i mange ulike farger, smaker og størrelser. Smak deg frem til din favorittsort!

Rotgrønnsakmiks

Rotgrønnsaker er selve basen i norsk matlaging, og her får du hele tre ulike rotgrønnsaker i én pakning. Denne miksen av beter, sellerirot og pastinakk gir deg en god mulighet til å lage et deilig måltid på 1-2-3.

Sellerirot

Selleriroten er med sitt knudrete utseende kanskje ikke den som vinner de fleste skjønnhetskonkurransene blant rotgrønnsaker, men når det kommer til smak og brukeregenskaper, er den en sikker vinner.