Gartner - norske grønnsaker

Urter

Det finnes mange ulike typer urter med ulike bruksområder, men felles for dem alle er at de gjør god mat enda bedre og er like anvendelige som salt og pepper.

Basilikum

Basilikum har en søtaktig og mild smak, Bruk bladene hele – eller grovkutt eller finsnitt dem. Smaken blir forsterket ved oppvarming, men tilsett basilikumen de siste to minuttene av koketiden. Denne urten er kjempegod i pestoer - og tomatens beste venn.

Dill

Dill stammer opprinnelig fra Sentral-Asia, og selv om den dyrkes i Europa, er den ikke så vanlig utenfor Norden. Det er de velsmakende bladene som ofte blir brukt som krydder, men også frøene kan brukes. I likhet med andre urter kan du være sjenerøs med bruken.

Estragon

Med sin særegne smak av pepper og anis skiller estragon seg ut, og gjør krus på retter av egg, kylling, kalv og fisk. Estragon er hjertet i smaken på béarnaisesausen, og som en av de fire store urtene i den franske «fines herbes». Estragon er en urte som bør brukes med litt forsiktighet. Eksperimenter og lær deg hvordan du skal bruke den. Prøv den til fylte tomater og risretter, eller lag din egen fondueolje og få en herlig aroma på alt som friteres.

Gressløk

Gressløken er rik på smak, og med sin milde, gode løkaroma passer den til alle middagsretter. Den gjør alle eggeretter til vinnere! Gressløk er hardfør, og er vanlig som hagevekst i Norge. Det gjør det lett å bruke den ofte, og den er mild nok til at du kan være sjenerøs med mengden. Gressløk er deilig i alle retter der du ellers bruker løk – til fisk, kjøtt og grønt. Ikke la tradisjonell bruk begrense deg, ferske urter er like anvendelige som salt og pepper.

Kjørvel

Kjørvel tilhører persillefamilien, og i de fleste retter kan du erstatte persillen med kjørvel for å få en litt kraftigere og annerledes smak. Bladene til kjørvelen likner også på persille, men både bladene og stilkene har små hår. Kjørvel er en allsidig urt som kan brukes til det meste, og den brukes mye i Frankrike. Der regnes den som en av «fines herbes», som er en klassisk fransk urteblanding.

Koriander

Koriander er en gammel krydderplante som ble dyrket allerede i oldtidens Egypt og Vest-Asia. Koriander er svært smaksrik, og er spesielt mye brukt i det sør-østasiatiske og meksikanske kjøkken. Planten har taggete, grønne blader, og kan minne om persille i utseendet. Lukten er helt spesiell med et parfymert, sitrusaktig preg.

Kruspersille

Persille vokser vilt i middelhavslandene. Først på 1600-tallet ble den vanlig i Norden. Persille finnes i to sorter; Bladpersille og kruspersille. Kruspersille er en anelse mildere. Skyll godt og fjern de groveste stilkene. Til dressinger, marinader og sauser bør du finhakke persillen, mens i supper og gryteretter kan den grovhakkes.

Mynte

Mynte kjennetegnes på sin karakteristiske aromatiske duft. Dette er en svært så brukervennlig krydderplante som bør være fast inventar på ethvert kjøkken. Den særegne smaken passer ikke bare ypperlig i matlaging, men også i drikke.

Oregano

Det er vanskelig å tenke på oregano uten også å tenke på pizza, og i Italia er tomaten oreganoens faste følgesvenn. Oregano er en kraftfull urt, og den kan være vanskelig å kombinere med andre urter på grunn av sin markante smak. Kanskje er den på sitt aller beste i tomatsauser, og i en klassisk italiensk rett som «Pesce ai pomodori» (bakt fisk med tomat) er oregano en selvfølge.

Rosmarin

Rosmarin har en aroma av søt og mild einebær. Den er perfekt til kjøttretter, og de fleste av oss forbinder den gjerne med påskelam! Rosmarin er en ganske kraftig urt, og den bør derfor brukes med varsomhet. Hvis du skal bruke den i en gryterett, bruk rosmarin fra starten av i kokeprosessen for å få smakene frem. I Italia brukes den ofte til grønnsaker som er stekt i olivenolje, og til kalvekjøtt.

Salvie

Med sin fyldige duft og smak er salvien rett og slett en urt du må prøve. Den passer godt sammen med kylling, fisk- og kjøttretter, og som smakstilsetning i te! På Sicilia er salvien hovedingrediens i en av de enkleste, og kanskje beste rettene i verden – pasta med salvie. Den er også fin å kombinere med rosmarin i mange kjøttretter, og du kan også benytte den i tomatsaus i stedet for basilikum. Bladene har en myk tekstur på overflaten, og en karakteristisk søt, parfymert lukt.

Sitronmelisse

Sitronmelisse smaker og lukter svakt av sitron. Bruk den i retter du vil tilføre syrlighet – særlig til oppskåret frukt er sitronmelisse nydelig. Dette er en eviggrønn plante med ovale, myke og litt hakkete blad. Sitronmelisse er blant verdens friskeste og mest allsidige pynt! Det er sjelden feil å strø den nyhakket over en dessert for å få et friskt lite kick, men kan også brukes i wokken eller til fisk. Den gir en mild og aromatisk sitronsmak til rettene.

Timian

Timian har en kraftig og aromatisk smak. Dette er en av de klassiske urtene, som er like selvfølgelig på pizza som til pasta. Timian passer til nær sagt alle retter, både kjøtt og fisk – og den er fabelaktig til lam og kylling. I motsetning til mange andre urter, tåler den å koke lenge. Prøv også et dryss med finhakket timian på sjampinjong- eller skogssoppsuppe.