Gartner - norske grønnsaker

Derfor gir norske grønnsaker mest matglede!

Nå er det høysesong for norske tomater og salater. Matskribent Maj-Britt Aagaard er opptatt av at vi griper muligheten til å sette dagsferske grønnsaker på menyen, og inspirerer gjerne til å få mer grønt inn i kostholdet.

– Norske tomater i sesong, det er noe helt spesielt

Maj-Britt Aagaard elsker tomater, og vet hvilke som passer best til hva. Den kunnskapen deler matskribenten gjerne med Erik og Mari.

– Det finnes tomater med ulik aroma, tekstur og bruksområde, forklarer hun. Fellesnevneren for alle, enten de er søte eller syrlige, store eller små, er at det norske klimaet gjør dem ekstra gode. Været her til lands er faktisk en viktig faktor for å dyrke førsteklasses grønnsaker som er sprengfulle av gode smaker. 

– Her har vi de lyse, lange sommerdagene, og så er det litt kjøligere på kveldene og natten. Det betyr at grønnsakene modnes over tid, sånn at smakene får utviklet seg ordentlig.

Dagsfersk salat i butikk

God smak og ferskhet er også Erik og Mari opptatt av. Det matglade paret liker å kokkelere, men trenger nye impulser til hva salaten kan inneholde.

– Vi varierer kanskje ikke så veldig mye hva vi har i den grønne salaten vår, medgir Mari som gjerne vil bruke mer grønnsaker, og da særlig norske grønnsaker som er i sesong.

Dessuten har selvsagt grønnsaker som er dyrket her til lands den fordelen at de er kortreiste, noe som både er bra for miljøet og kvaliteten på råvarene. Når alt klaffer kan det bety at salater, som isberg og crispi, finnes i butikk samme dag som de høstes.

– Dere visste kanskje ikke at man i sesong kunne finne dagsfersk salat i butikkene, spør Maj-Britt, og får bekreftende svar fra Erik og Mari:

– Nei, det var nytt for oss.

Visste du at?

Kulde er tomatens fiende, som trives best stående fremme på kjøkkenbenken. Inn i kjøleskapet skal den i hvert fall ikke!

Smaken av sommer

Mari og Eriks ønske om å oppdatere salaten er en utfordring som Maj-Britt tar på strak arm. På denne årstiden er det naturlig å servere nettopp en tomatsalat. Matskribenten bruker ulike tomatsorter, noe som får Erik til å lure på hva som er poenget med det.

– Da får du ulike smaker, siden noen er søtere og noen er friskere, noen har kanskje en grønn aroma, så da får du litt spill i smaksbildet ditt, forklarer hun mens trioen samarbeider om å gjøre klar salaten som byr på både cantaloupemelon, mozzarella, basilikum, rødløk og litt chili. Maj-Britt topper det hele med noen generøse dråper god olivenolje og litt nykvernet pepper.

– Var det så enkelt, utbryter Mari i det hun og Erik tester tomatsalaten.

– Mmmm, det smaker sommer!

Se oppskriften på tomatsalat andre ande gode oppskrifter med tomater her:

Ta en tomat!

Men hvordan vet du hvilken tomat som passer til hva? Her er Maj-Britts kjappe guide til de mest vanlige norske tomatene som du finner i butikk akkurat nå.

Juanita

Den lille cherrytomaten Juanita er søtest i gjengen, og perfekt som smaksfull og sunn snack.

Rødme

Rødme er en søt og saftig tomat som er veldig aromatisk. Bare å putte i munnen!

Romanse

Romanse er en liten plommetomat og egner seg godt til saus siden den har mye kjøtt. Den er litt søtere enn de større plommetomatene.

Plommetomat

Plommetomaten passer også perfekt til å koke tomatsaus på, hvis du ikke vil spise den rå, da – kjempegodt, det også.

Søte tomater

Søte tomater er en miks av miniplommetomater og fullmodne cherrytomater som passer like godt som snacks eller i salaten.

Tips!

Vil du være sikker på at du velger grønnsaker som er dyrket her til lands? Se etter Gartner-merket som er din garanti for norsk kvalitet.

Gartner finner du hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob's og KIWI.