Gartner - norske grønnsaker

Langsom modning gir en unik smak

Norske gulrøtter og bønner har flere ting til felles: De har vokst seg modne i løpet av en lang og nordisk sommer, og de er på sitt aller beste akkurat nå. Prøv deg frem blant ulike oppskrifter og finn din favoritt!

Bønner

Det finnes flere ulike bønner som dyrkes i Norge, og nå er endelig norske snittebønner, voksbønner og brekkbønner å finne i butikken. Ferske bønner kan brukes om hverandre og er raske å tilberede og gode til det meste. 

Tips!

Man skal alltid forvelle bønner. Gi dem et raskt oppkok i lettsaltet vann (2–3 minutter) og legg dem deretter i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Brekkbønner

Brekkbønner har en herlig frisk smak som lett lar seg kombinere med mange ulike ingredienser. Og tilbereder man disse bønnene på rett måte, får de en sprø og innbydende konsistens. 

Snittebønner

Snittebønner er blant de mest aromatiske bønnene. De er både sprø, saftige og gode på smak. Snittebønner har belger som er lange, flate og grønne, og vanligvis blir de snittet opp i mindre biter – derav navnet.

Voksbønner

Voksbønner er friske, søte og har en knasende sprø konsistens. Bønnene har gule eller gulhvite belger med form og størrelse som brekkbønner. Den gule fargen skyldes at voksbønner mangler det grønne fargestoffet klorofyll. 

Tips

Pass på koketiden. Blir bønnene overkokt, mister de den sprø konsistensen, den friske smaken og den friske grønnfargen.

Gulrot i bunt

Buntgulrøttene har en herlig sødme. Den har en knasende sprø og saftig konsistens, og egner seg også godt som en snack. Det fine med gulroten er at den kan brukes på så mange forskjellige måter. Den kan kuttes i strimler, raspes, høvles eller kuttes i små og store biter.