Gartner - norske grønnsaker

Norske grønnsaker kan brukes både til hverdag og fest

Nå er norske grønnsaker på sitt beste, og denne uken leverer produsentene vårløk og neper til butikkene. Enten du skal lage en rask middag eller be inn til fest, finner du tips og oppskrifter til hvordan du kan tilberede sommerens tilbehør.

Vårløk

På noen av våre beste jordbruksarealer dyrkes det nå vårløk, fordi vi spiser mer og mer av denne herlige grønnsaken. Norsk vårløk er mild i smaken, sprø i konsistensen og perfekt som tilbehør til all fisk og sommermat.

Tips!

Den norske sesongen for vårløk er fra juni til oktober. Den skal oppbevares ved 2–4 ºC i en plastpose eller i en tett plastboks, og holder noen dager i kjøleskap.

Vårløk er små løk som er mykere og mildere i konsistensen enn andre løk, og den aromatiske smaken kan minne om en kombinasjon av purre og gressløk. Du kan faktisk spise hele vårløken – den grønne stilken kan du bruke slik du bruker gressløk.

 Vårløk er nydelig rå i salaten, men blir enda mer full av sødme etter en liten tur på grillen. Eller lag et dekorativt brød med vakre stilker av vårløk på toppen.

Tips!

Husk å tilsette vårløken mot slutten i varme retter som wok, omelett og lune pastasalater. Vårløken trenger kort tilberedningstid!

Neper

Nå får du hvite neper i bunt, men neper kan også være kremfargede eller rosa. De smaker litt pepperaktig – et sted mellom reddik og kålrot, er fulle av sødme og nydelige å bruke rå i salat.

Tips!

Norske neper er så ferske at du kan spise dem rå som et eple!