Gartner - norske grønnsaker

Norske poteter er helt fantastiske på smak

Norske poteter har vokst opp i et klima som fyller dem med smak og næringsstoffer. Nå er de norske potetene på sitt aller beste – og de er dyrket og høstet på en potetåker nær deg.

Ulike sorter – ulik bruk

Poteter kommer i ulike sorter, størrelser, smaker og farger, og de kan være kokefaste eller melne. Noen sorter er supre til potetmos, mens andre egner seg til pytt i panne eller potetsalat. Her er noen herlige oppskrifter som gjør at poteter som tilbehør alltid blir en vinner. 

Visste du at...

Gartner sorterer potetene slik at potetene i posen har omtrent lik størrelse. Da er det enklere å beregne koke- eller trekketiden fordi alle potetene blir ferdig samtidig.

Oppskrifter

Forskjell på melne og kokefaste poteter

Poteter kan være kokefaste eller melne, og dette avgjør hvordan de skal tilberedes og hvilket bruk de egner seg til.

Melne poteter

Melne poteter kan serveres hele, men egner seg godt til å lage potetmos, lefse- og lompebaking.

Kokefaste poteter

De kokefaste potetene egner seg naturlig nok godt til koking, men er også velegnet til supper og lapskaus.

Tips!

Det står på emballasjen om poteten er melen eller kokefast, og hvordan du kan tilberede den. 

Slik koker du kokefaste poteter

Vask eller skrell potetene. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist. Skru ned varmen når potetene er lagt i, de skal ikke fosskoke. Koketiden varierer etter sort og størrelse. Det står på emballasjen hvor lenge de skal koke. La potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.

Slik trekker du melne poteter

Kok opp vann, legg i potetene med skall og la dem såvidt småkoke eller trekke. Ulike sorter har ulik trekketid. Det står på emballasjen hvor lenge de skal trekke. Trekk kjelen til side og la stå noen minutter. Slå av vannet når potetene er ferdig kokt, og sett kjelen tilbake på platen et øyeblikk slik at den siste vannskvetten fordamper. Legg over et kjøkkenhåndkle og la potetene hvile før servering.