Ulike sorter – ulik bruk
Poteter kommer i ulike sorter, størrelser, smaker og farger, og de kan være kokefaste eller melne. Noen sorter er supre til potetmos, mens andre egner seg til pytt i panne eller potetsalat. Her er noen herlige oppskrifter som gjør at poteter som tilbehør alltid blir en vinner.
Visste du at...
Gartner sorterer potetene slik at potetene i posen har omtrent lik størrelse. Da er det enklere å beregne koke- eller trekketiden fordi alle potetene blir ferdig samtidig.
Oppskrifter

Potetsalat med aioli og pesto

Ostefylte potetskivestabler med timian

Potetsalat med friske urter

Potetmos med bakt hvitløk

Røstipoteter med parmesan

Potetsalat med kapers og reddik

Pizza med potet og rosmarin

Ovnsbakte nypoteter med rosmarin

Minipurre- og potetsuppe
Forskjell på melne og kokefaste poteter
Poteter kan være kokefaste eller melne, og dette avgjør hvordan de skal tilberedes og hvilket bruk de egner seg til.
Melne poteter
Melne poteter kan serveres hele, men egner seg godt til å lage potetmos, lefse- og lompebaking.
Kokefaste poteter
De kokefaste potetene egner seg naturlig nok godt til koking, men er også velegnet til supper og lapskaus.
Tips!
Det står på emballasjen om poteten er melen eller kokefast, og hvordan du kan tilberede den.
Slik koker du kokefaste poteter
Vask eller skrell potetene. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist. Skru ned varmen når potetene er lagt i, de skal ikke fosskoke. Koketiden varierer etter sort og størrelse. Det står på emballasjen hvor lenge de skal koke. La potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.
Slik trekker du melne poteter
Kok opp vann, legg i potetene med skall og la dem såvidt småkoke eller trekke. Ulike sorter har ulik trekketid. Det står på emballasjen hvor lenge de skal trekke. Trekk kjelen til side og la stå noen minutter. Slå av vannet når potetene er ferdig kokt, og sett kjelen tilbake på platen et øyeblikk slik at den siste vannskvetten fordamper. Legg over et kjøkkenhåndkle og la potetene hvile før servering.