Gartner - norske grønnsaker

Lag enkel grønnsakssnacks til barna

Ferske norske neper og gulrøtter i bunt er verdt å kaste seg over mens de er i sesong. Disse grønnsakene er rike på både smak og næringsstoffer, og er kjempegode å spise rå som snacks, mellommåltid eller før middagen er klar.

Spises som et eple

Nepen er en hvit og rund godbit som flere burde bli kjent med. Nå på forsommeren er den søt og saftig, med en herlig pepperaktig smak som gir nepen en helt egen karakter.

På begynnelsen av sesongen kan nepen sammenlignes med et eple – spis rå med skallet på. Matskribent og kokebokforfatter Maj-Britt Aagaard har tatt med seg Oskar (7), Matilde (10) og Sofie (8) ut i åkeren for å høste neper. Den smaker litt som kålrot, men er mykere og veldig saftig, lyder dommen fra barna, som like godt plukker med seg flere neper mens de har sjansen. Maj-Britt anbefaler å gi dem en rask vask under vannkranen før den første biten.

I Norge dyrkes neper i det rike jordsmonnet på Toten-siden av Mjøsa, og takket være den lange modningstiden her i nord får denne tidlige grønnsaken tid til å utvikle seg til en smaksrik godbit full av vitamin C.

Visste du at?

Nepen var et viktig innslag på norske middagsbord frem til poteten kom til landet på midten av 1700-tallet og overtok den posisjonen.

Sommerlig og enkel snacks

Enten du kan ta med barna ut i en åker full av neper, eller introduserer dem for denne delikatessen hjemme på kjøkkenet: Barn flest elsker neper! Den er overraskende sødmefull, og kan altså gjerne spises akkurat som den er.

Den er også perfekt som sommerlig og enkel snacks sammen med nyhøstede gulrøtter. Del grønnsakene i staver og server rømmedip med urter til. Spis som mellommåltid eller en forrett mens middagen gjøres klar.

Neper i bunt

Nepen har en mild, rund og god smak tidlig i sesongen, mens den blir noe skarpere i smaken senere i sesongen. Neper er fattige på energi, men rike på kostfiber. De har et høyt innhold av vitamin C, og de er en fin kilde til B-vitaminet folat.

Gulrot i bunt

Gulrot er en rotgrønnsak som passer til det meste, og er antageligvis den mest populære grønnsaken vi har i Norge. Den er sprø, saftig og søt. Gulroten får den flotte fargen sin fra betakaroten, som den er svært rik på. Det er også mye kostfiber i gulrot, og den er både mager og kalorifattig.

Oppskrifter med nepe:

Helbakte gulrøtter

Gulrøtter er også gode ovnsbakte, visste du det? Maj-Britt byr gjerne på dette som en rett i seg selv, eller som tilbehør til grillmat.

– Utrolig enkelt å lage, understreker hun. God og mettende rett, og sødmen kommer enda tydeligere frem når gulrøttene blir varmebehandlet.

Tips!

Kutt av gresset på gulrøttene når du kommer hjem fra butikken, da holder de seg lenger. Dessuten kan du bruke gulrotgresset i maten, for eksempel i salat eller pesto.

– Det her skal jeg få mamma til å lage, sier Matilde (10).

Oppskrifter med gulrot: