Gartner - norske grønnsaker

Nå er norsk blomkål og spisskål i sesong – prøv dem på grillen!

Norsk blomkål og spisskål nyter godt av den lange modningstiden som gir nordiske grønnsaker en unik smak takket være kombinasjonen av lange, lyse dager og kjølige netter.

Dyrking av blomkål

Det å dyrke disse grønnsakene krever mye kunnskap, tilstedeværelse og et godt håndlag, forteller blomkålprodusent Martin Sørum i Lier.

– Blomkålen skal gjerne ha det litt godt. Den liker å skjemmes bort! Den trenger god jord, jevnt med vann, godt med næring og varme. En blomkål som blir stressa, kan bli misfarget og få dårligere smak, forklarer han. 

Håndplukkede smaksbomber

Akkurat nå er blomkålen som søte perler, fulle av  god smak og viktige næringsstoffer. Matskribent og kokebokforfatter Maj-Britt Aagaard kaller blomkål for hvitt gull, og gleder seg stort over at norskproduserte blomkål, spisskål og nykål nå er å finne i grønnsaksdisken.

– Disse ser jo så nydelige ut, så faste, hvite og fine!

Innen blomkålen havner i din lokale matbutikk, har den blitt nøye vurdert, plukket for hånd og deretter varsomt fått skåret vekk de lange, grønne bladene som har skjermet den ute på åkeren. Om blomkålen ikke er helt klar for å høstes, brekkes et blad over slik at den ikke blir misfarget av sollyset.

– Så tar vi den neste gang, forteller Martin. Hver blomkål må håndteres forsiktig siden den lett får merker, og legges forsiktig ned i kasser som leveres rett til butikken.

Med norske grønnsaker er veien fra åker og hjem til ditt kjøkken kort, og du kan plukke med deg en blomkål i handlekurven som har blitt høstet samme morgen. 

Visste du at?

Blomkål betyr helt enkelt kålblomst, og har lange tradisjoner i norsk kosthold. Vanligvis er det selve blomsten, den hvite delen, som vi spiser, men blader og stilk er også delikatesser.

Blomkål på grillen 

Blomkålen har vært dyrket her til lands helt siden 1600-tallet, og er en velkjent favoritt på middagsbordet. Maj-Britt vil gjerne vise Martin at både den og spisskålen, er en delikatesse som du bør nyte nå når den er i sesong, gjerne kan grilles.

Blomkålen deles i skiver, som pensles med olivenolje og krydres med salt før den grilles i 4–5 minutter på hver side. Matskribenten serverer den helst sammen med bearnaisesaus, litt mer salt og pepper, og et dryss hakket kruspersille på toppen.

– Veldig godt med den sausen over, lyder dommen fra Martin.

Prøv grillet spisskål 

Spisskål er en allsidig grønnsak med mild og god smak, som kan stekes, kokes, dampes eller nytes rå. Men den er også supergod å grille! Spisskålen deles i to og deretter i fire kløfter som tilberedes på samme måte som blomkålen, 4–5 minutter på hver side.

– Vi bare slenger den på grillen, sier Maj-Britt, som anbefaler å grille spisskål på litt høy varme.

– Er litt moderne, da, med sånn brent kål. Og det er jo litt godt, sier hun og får medhold fra Martin som synes det gir grønnsaken ekstra smak. Spisskålen kan også pannestekes hvis man heller ønsker det. Før servering får den grillede spisskålen litt mer olivenolje, salt og pepper, og fersk timian drysses over.

– Mmm, smørdampet er godt, men grillet er slett ikke verst!

Visste du at?

Det finnes både rød og grønn spisskål. Den røde kan også brukes som alternativ til rødkål. Rød spisskål dyrkes bare ett sted i Norge; på Vang gård i Toten. Der høstes den fra begynnelsen av juli.

Se flere oppskrifter med spisskål og blomkål her: