Gartner - norske grønnsaker

Roten til mye godt

Akkurat nå bugner det av ferske, norske rotgrønnsaker i matbutikkene. Hasle gård i Østfold er et av jordbrukene som bidrar til at vi kan nyte smaken av persillerot, chioggiabeter, rødbeter og mange andre typer røtter ved middagsbordet.

Sjette generasjons gårdbruker

Roy Hasle er sjette generasjon gårdbruker og driver Hasle gård sammen med kona Kathrine og sønnen André. Siste tilskudd på treet, seks måneder gamle Olivia, er kanskje ikke så involvert ennå, men som gårdens første odelsjente vil hun fort nok kunne ramse opp alle de ulike grønnsakene som dyrkes av farfar Roy, farmor Kathrine og pappa André: Gule og hvite beter, chioggiabeter, som også kalles polkabeter på grunn av de rosa og hvite stripene, rødbeter, asiatisk reddik og persillerot.

Kathrines rødbetsuppe

Til en stor kjele (ca. 10 pers) trenger du:

1,7 kg svinenakke
3 laurbærblad
En halv flaske kjøttfond
½ hodekål
3 persillerøtter
1 løk
1 purre i små biter
4 rødbeter raspet
Eddik
Salt og pepper
Rømme eller kesam
Bladpersille

Slik gjør du:

Kok svinenakken, laurbærbladene og kjøttfonden i 1–1,5 timer. Tilsett hodekål, persillerøtter, løk og purre. Kok i 20 minutter. Riv rødbetene på rivjern og ha de i mot slutten. Tilsett salt og pepper og bittelitt eddik. Pynt med rømme eller kesam og bladpersille

Vitaminbomber

Røtter er grønnsakenes egne vitaminlagre og proppfulle av næringsstoffer som kroppen trenger. Vi spiser stadig mer grønt her til lands, og proffe kokker går foran og inspirerer til å bruke rotgrønnsaker sammen med fisk og kjøtt eller på egenhånd. Selv om vi prøver stadig flere typer rotgrønnsaker også på hjemmebane, er det én rot som peker seg ut som en tydelig favoritt: I fjor spiste vi i gjennomsnitt over åtte kilo gulrøtter hver.

Dyrker beter i paradis

Ikke spør Roy om hvilken som er hans favoritt blant alle de herlige rotgrønnsakene som han dyrker hjemme på Hasle – alle har sin egen unike smak, tekstur og utseende. Det han derimot gjerne forteller om, er hvordan de lange lyse dagene i kombinasjon med kjølige netter bidrar til at grønnsaker som dyrkes i Norge har god tid til smaksutvikling. Selv mener gårdbrukeren at han dyrker i paradis!

Dessuten gjør våre kalde vintre at insekter og andre skadedyr ikke overlever, og dermed slipper Roy og andre bønder å bruke store mengder sprøytemidler. På Hasle gård lukes dessuten ugresset minst to ganger per sesong for å unngå bruk av kjemikalier. Det er godt å vite når du kaster deg over rotfruktene i matbutikken for å lage et høstlig herremåltid av dem. 

Persillerot bunt

Fersk persillerot ligner litt på kruspersille i smaken, men er mye kraftigere, Persillerot smaker godt i supper og pureer. Dette er en av våre mest allsidige grønnsaker og derfor lurt å ha i kjøleskapet til enhver tid.

Sellerirot bunt

Fersk sellerirot er kjent for en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig aroma. Og uten sellerirot er det mange klassikere på blant matretter som ikke ville vært klassikere. Bruk den med ferskt kjøtt og suppe og frikassé. Og skal fiskesuppen bli god, ja, da er sellerirot en forutsetning.

Rødbeter bunt

Rødbeter har en mild og noe jordaktig smak med mye sødme. En kan brukes på flere vis: rå, pannestekte, kokte, bakte, moste og gratinerte. Og den er fantastisk til kjøtt, særlig saltet eller røkt.

Gule beter

Gule beter har en litt jordaktig og noe mildere smak enn rødbeter. Den sterke gulfargen bidrar til å også gjøre annen mat gul, og dermed egner de seg godt i supper. Betene passer perfekt sammen med røkt eller salt kjøtt, eller avkjølt i grønne salater. Også bladene på betene er spiselige og svært smakfulle.

Chioggiabeter

Chioggiobeter blir også kalt polkabeter på grunn av den røde- og hvitstripete innsiden. Chioggiabeter har en lett jordaktig aroma og er noe mildere enn rødbeter. De passer godt til røkt eller salt kjøtt, og blir også mye brukt til å lage ovnsbakte chips. Men disse betene kan med fordel også nytes kalde for eksempel i grønne salater.

Utallige muligheter

Disse ingrediensene kan brukes på mange måter og som gir ulike smaksopplevelser alt etter om de varmebehandles eller ikke. Husk at mye av næringsstoffene sitter i skallet, så skrubb rotgrønnsakene rene med en børste i stedet for å skrelle dem. Forsøk gjerne å ovnsbake forskjellige typer rotgrønnsaker sammen med litt olivenolje, salt og pepper, eller sleng dem på grillen og server som tilbehør eller hovedrett.

Kokte eller dampede rotfrukter er et populært alternativ til poteter. Du kan også servere dem som en smaksrik og silkemyk puré til søndagsmiddagen. Forvandle dem til knasende sprø chips til fredagskosen eller som utgangspunkt for en smaksrik grønnsakssuppe. Aller enklest, og minst like godt, er å spise rotfruktene som de er i en råkostsalat eller som snacks.