Gartner - norske grønnsaker

Luftig potetaioli

Potetaioli er enkelt å lage, full av smak og nydelig til stekt hvit fisk. Prøv også aiolien til stekt eller grillet kylling. Dette er en oppskrift av Ørjan Johannessen, vinner av Bocuse d’Or i 2015.

4 personer

30 minutter

Enkel

Ingredienser

Aioli

  • 1 egg
  • 1 ts sennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 dl solsikkeolje
  • Salt
  • Sitronsaft

Potetkrem

  • 400 g melne poteter (Mandel, Pimpernel, Kerrs Pink)
  • 100 g smør
  • 1 dl helmelk
  • Salt

Slik gjør du

Aioli

Kjør alt utenom solsikkeolje i en blender eller stavmikser. Spe forsiktig med olje til du får en tykk konsistens. Smak til med salt og sitron.

 Potetkrem

Kok potetene i vann uten salt til de er møre, ca. 10 minutter. Melne poteter bør kokes med skall. Hell av kokevannet og mos potetene til en klumpfri mos. Bland inn smør og melk.

Rør så inn 4 ss av aiolien og smak til med salt.

Slik koker du melne poteter

Kok opp vann, legg i potetene med skall og la dem så vidt koke/trekke i 5–10 minutter. Sett kjelen til side og la stå noen minutter. Slå av vannet når potetene er ferdigkokt, og sett kjelen tilbake på platen et øyeblikk slik at den siste vannskvetten fordamper.