Gartner - norske grønnsaker

Beter

Beter er ikke bare rødbeter – de finnes i flere farger. De kan kokes, moses eller brukes rå i tynne skiver. Delt i båter og ovnsbakt er alle typer beter nydelig tilbehør til alle typer hovedretter. Beter er herlige grønnsaker som du bør bruke mye mer av. De setter bokstavelig talt farge på både tilværelsen og tallerkenen.

Betemiks

Beter er en svært allsidig grønnsak du kan bruke på mange forskjellige måter. I denne betemiksen får du rødbeter og andre spesialbeter i én og samme pakning. Med andre ord: du er garantert å få et smakfullt måltid. Du kan tilberede betene som du vil; rå, syltet, pannestekt, kokt eller ovnsbakt.

Chioggiabeter

Chioggiobeter blir også kalt polkabeter på grunn av den røde- og hvitstripete innsiden. Chioggiabeter har en lett jordaktig aroma og er noe mildere enn rødbeter. De passer godt til røkt eller salt kjøtt, og blir også mye brukt til å lage ovnsbakte chips. Men disse betene kan med fordel også nytes kalde for eksempel i grønne salater.

Gule beter

Gule beter har en litt jordaktig og noe mildere smak enn rødbeter. Den sterke gulfargen bidrar til å også gjøre annen mat gul, og dermed egner de seg godt i supper. Betene passer perfekt sammen med røkt eller salt kjøtt, eller avkjølt i grønne salater. Også bladene på betene er spiselige og svært smakfulle.

Rødbeter

Rødbeter har en mild jordaktig smak med mye sødme. De fleste kjenner rødbeten i syltet form, men det er som fersk at den virkelig kommer til sin rett. Rødbeter kan brukes på svært mange vis: pannestekte, kokte, ovnsbakte, moste og gratinerte.