Gartner - norske grønnsaker

Poteter inneholder halvparten så mange kalorier som ris og pasta

Noen kostholdseksperter har gitt poteten er ufortjent dårlig rykte når det gjelder sunnhet og næringsinnhold. Sannheten er at poteten inneholder mye mindre kalorier enn de fleste tror – faktisk bare halvparten så mye som ris og pasta!

Viktige næringsstoffer

Ikke bare har potet halvparten så mange kalorier som ris og pasta. Den er en allsidig sammensatt matvare og inneholder også mange næringsstoffer. Potet er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber som er viktige næringsstoffer for kroppen. Kalium bidrar til normal muskelfunksjon og vitamin C bidrar til et normalt immunforsvar. Mye av fibrene befinner seg i skallet, så spis gjerne poteter med skall.

Som følge av at poteten inneholder 75–80 % vann, er den magrere kost enn kornprodukter, med stivelse som det viktigste næringsstoffet. 

Allround

Allround består av røde, kokefaste poteter – i hovedsak sortene Asterix og Beate. Potetene har en mild smak, en fast konsistens, er enkle å skrelle og egne seg til koking både med og uten skall. Som navnet på posen tilsier kan disse potetene brukes til nesten alt.

Mandel

Mandelpoteten er takket være sin herlige aroma og melne konsistens, en av de beste matpotetene som finnes. Mange foretrekker denne sorten til festmat som viltretter, lutefisk og rakfisk.

Kerrs Pink

Kerrs Pink er en av de eldste potetsortene i Norge. Poteten er melen i konsistensen og har en tydelig potetaroma. Den kalles gjerne for «sausepoteten», siden mange foretrekker den til kjøttkaker og andre typiske sausretter.

Pimpernel

Pimpernel er en melen potet med mye smak, gode kokeegenskaper. Den er smakfull og kan brukes til det meste, men er spesielt velegnet til potetmos og gratinering.